Mezőgazdasági termelés

Néhány napja a Miniszterelnökség tömeges visszaélések miatt visszavonta a diverzifikációs pályázatot. A tárca szerint ugyanis fennállt a veszélye, hogy jogosulatlanok jussanak súlyos milliókhoz.


Még 2016. augusztus 25-én jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, a „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című pályázat, amelynek visszavonásáról – a tömeges visszaélések miatt – néhány nappal ezelőtt döntött a Miniszterelnökség.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár január 9-i sajtótájékoztatóján betekintést adott az előzményekbe és a visszavonáshoz vezető okokba. Mint mondta, minden egyes pályázat kialakításánál nagy a dilemma, hogy mi kerüljön a feltételek közé. Ahogy fogalmazott, az általános elv az, hogy minél egyszerűbben megírható és teljesíthető legyen, és minél könnyebben tudjanak forráshoz jutni a pályázók. Hozzátette, a diverzifikációsnál is ezt követték, azért, hogy a vállalkozást indítók helyzetét megkönnyítsék.

Az államtitkár szerint az Európai Bizottság lehetővé tette, hogy a nagy sikerű, a fiatal gazdákat segítő pályázat mintájára ezt a pályázatot is hasonló feltételekkel írják ki. (Ennek lényege, hogy az elszámolásnál sem számlákat, sem bizonylatokat nem kérnek, és a piaci árnak való megfelelést sem vizsgálják az ellenőrzés során. Mindez a feltételek között is szerepelt.) Mint mondta, ennek a vége az lett, hogy a 14 milliárdos keretre egy hónap alatt 11 ezer kérelmezőtől 140 milliárdos igény érkezett be – ami gyanúra adott okot. Az akkor még létező MVH megyei kirendeltségeitől pedig sorra érkeztek olyan jelzések, hogy szervezetten vittek a hivatalokba regisztrálni bizonyos, érzékelhetően nem a potenciális vállalkozói körbe tartozó személyeket. Az államtitkár hozzátette, az is feltűnt, hogy szövegszerűen, üzletiterv-szerűen nagyon sok pályázat egyezett; mint végül kiderült, minden második kérelem nem volt megfelelő.

A tapasztaltak alapján Kis Miklós Zsolt még 2016 folyamán ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett jelentős vagy különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás büntette és befolyásolással való üzérkedés büntette gyanúja miatt, és mindezt az időközben elvégzett jogosultsági ellenőrzések eredményeivel azóta ki is egészítette. A nyomozás még folyamatban van. Az államtitkár elmondta, mivel egy érvényes szabály lehetővé teszi, hogy mesterséges körülmény megteremtésének gyanúja alapján érvénytelennel lehet nyilvánítani egy kérelmet – és a nagy mértékű azonosság erre utalt –, így azt meg is tették. És mivel a pályázati felhívásban megfogalmazott célok – a tömeges visszaélések miatt – nem teljesülhetnek, ezért az irányító hatóság a pályázat visszavonásáról döntött. Mint mondta, ha hagyják kifutni a pályázatot, előfordulhatott volna, hogy olyan nyertesek is lesznek, akik egyébként nem lettek volna jogosultak erre, ezt pedig nem akarták megkockáztatni. Ezért a visszavonás volt a legkézenfekvőbb megoldás.

Az államtitkár szerint a 40 ezer euró „elvesztése” – amit el lehetett volna nyerni – a tisztességes szándékú pályázókat érinti igazán. Ezért a Miniszterelnökség megvizsgálja, hogyan lehetne új pályázattal vagy más módon teljesen, esetleg részben eljuttatni ezt a bennmaradt összeget az induló vállalkozásokhoz. Ennek előkészítésére, elemzésére a következő hónapokban kerülhet sor.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám