Mezőgazdasági termelés

2018-től már nem kell hozamigazolást benyújtani a Kincstár részére a szemes fehérjetakarmány-növényt termelőknek. Ha a minimális hozamigény nem teljesül, akkor elektronikusan nyilatkozatot kell tenni a Kincstár részére november 30-ig. 


Szemes fehérjetakarmány-növény termesztés támogatása igénybevételére az a mezőgazdasági termelő jogosult, aki a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet szerint szója, lóbab, édes csillagfürt termesztése esetén 1 t/ha, szárazborsó, csicseriborsó, takarmányborsó, mezei borsó termesztése esetén 2 t/ha minimális hozamot igazoltan elér. Ugyancsak többlet támogatásra jogosult az a rizstermelő , aki a rendelet szerint támogatást igényelt és hozama eléri a 2,5 t/ha értéket. Fenti támogatás igénylésekor 2018-től már nem kell hozamigazolást benyújtani a Kincstár részére, viszont helyszíni ellenőrzéskor be kell tudni mutatni azokat a dokumentumokat, amelyekkel a hozam igazolható.

A hozamigazoláshoz kapcsolódó dokumentumok: gazdálkodási napló vezetése a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 8. számú melléklete szerint elkészített formában kötelező. A gazdálkodási napló esetében a főlapon túl a GN-02 (AKG/ÖKO - SZÁNTÓ - kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület) vagy a GN06 (Táblaösszesítő nem AKG/ÖKO-s területekről), a GN-17 (Táblaváltozás, illetve a másodvetés követése) és a GN-19 (Termeléshez kötött támogatások igénybevételéhez és az ökológiai jelentőségű másodvetéshez kapcsolódó nyilvántartás) lapok használata szükséges. A vis maior esetekre és a megjegyzések vezetésére a GN-18-as lapot kell használni. Betárolás esetén tárolási napló vagy a tárolást és a betárolt mennyiséget igazoló egyéb dokumentum másolata vagy betakarítást követő két héten belüli értékesítés esetén számla vagy felvásárlási jegy másolata.

Ha a mezőgazdasági termelő a tárgyévben nem vis maior ok miatt nem teljesíti a minimális hozam mennyiséget, akkor erről legkésőbb tárgyév november 30-ig köteles a Kincstár részére elektronikusan nyilatkozatot tenni, amelyben – ha részére még nem került kézbesítésre a Kincstár helyszíni ellenőrzés lefolytatásáról szóló értesítése –  visszavonhatja a termeléshez kötött szemes fehérjetakarmány-növénytermesztés támogatásra vonatkozó kérelmét.


(NAK/Baranyi József)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése