Mezőgazdasági termelés

Felhívjuk az agrár-kárenyhítési rendszerben tag, aszálykárokkal érintett termelők figyelmét, hogy a károk legkésőbb szeptember 30-ig jelenthetők be a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén. A hatóságokhoz eddig több mint 4000 db aszálykárra vonatkozó bejelentés érkezett.


A kárenyhítési rendszerben az aszálykárokat azok bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni. Aszály esetén a káresemény bekövetkezésének – az aszály bekövetkezésének tényleges időpontjától függetlenül – azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik. Ugyanakkor aszály esetén legkésőbb tárgyév szeptember 30-ig kell megtenni a kárbejelentést.Ez a MÁK weboldalán az ügyfélkapus bejelentkezést követően a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül,  ide kattintva érhető el.

Egyéb támogatási feltételek (például legalább 30%-os hozamcsökkenés és 15%-os termelésiérték-kiesés) fennállása esetén az aszálykárok után kárenyhítő juttatást akkor vehet igénybe a termelő, ha az agrárkár-megállapító szerv által igazolt kárbejelentéssel rendelkezik, tárgyévben a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizette, az agrárminiszter közleményben az érintett terület vonatkozásában legkésőbb október 31-ig aszályhelyzetet hirdet és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet majd novemberben, legkésőbb november 30-ig benyújtja.

A 2018. szeptember 24-ig beérkezett termelői kárbejelentések alapján a hatóságokhoz eddig több mint 4000 db aszálykárra vonatkozó bejelentés érkezett összesen közel 83000 hektár területre. A legnagyobb területen, közel 46000 hektáron Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezt követően 7600 hektáron Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és 6000 hektár területen Bács-Kiskun megyében tettek a termelők aszálykár-bejelentést.  A növénykultúrákat tekintve a legnagyobb területen, közel 34500 hektáron a kukorica, 15800 hektáron a napraforgó, míg 7000 hektáron az őszi búza károsodott az aszály miatt.

A kárenyhítési alapban az idei évi károk kezelésére közel 26 milliárd forint gyűlhet össze jövő év elejéig, amely bizonyosan elegendő forrást biztosít a jogos kárigények visszaosztás nélküli kompenzálására.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése