Mezőgazdasági termelés

A beruházási pályázatok megvalósítási időszakában számos kérdés érkezik be a szervezetünkhöz, amelyeket összegyűjtöttünk és az alábbiakban igyekszünk megválaszolni.


Mi történik, ha nem sikerül benyújtani a 10%-os kifizetési igénylést az első 12 hónapban? Hol tudom rögzíteni a késedelem elfogadására vonatkozó kérelmemet?
A késedelem kizárólag alapos, a Kedvezményezettnek nem felróható indokkal, írásban kimenthető. Minden esetben a késedelem elismerése iránti kérelmet (kimentést) kell beadni a változás bejelentés felületen. Amennyiben nem tudjuk megrendeléssel, szerződéssel, építési naplóval, stb. igazolni azt sem, hogy a támogatói okirat hatályba lépésétől számított tizenkét hónapon belül a támogatott tevékenység megkezdődött és a megvalósítás érdekében harmadik féltől megvásárolandó szolgáltatások, áruk, építési munkák legalább azok tervezett összértékének 50%-át elérő összegben megrendelésre kerültek, vagy a szerződés megkötésre került, az IH jogosult a támogatási jogviszonytól elállni.


 
Az előleg igényléssel összefüggésben magánszemély is adhat garanciát?
A garanciaszervezetek listája elérhető a Széchenyi2020 oldalon. Fontos, hogy a biztosítékokat papír alapon is be kell nyújtani. A garanciavállalásra jogosult intézmények listája: https://www.palyazat.gov.hu/doc/4523

Az első kifizetési igénylés alkalmával beadtuk a projektmenedzsment számlát azonban nem került teljes mértékben kifizetésre, nyújtsunk be kifogást?
Nem szükséges kifogást benyújtani. A projektmenedzsment a projekt szakmai előrehaladásának az arányában számolható el. A beadott számlán szereplő összeg legfeljebb 10%-al haladhatja meg ezt az arányt. A visszatartott összeget automatikusan utalják a következő kifizetési igényléssel.

A gép árának a növekedésekor is be kell nyújtanunk egy változás bejelentést?
Árváltozás esetén nem kell - ha nincs gépváltozás – változás bejelentési kérelmet beadni.

Benyújtottuk az előleg kérelmet, valamint egy változás bejelentést, viszont még nem utalták az előleg összegét. Mi a teendő?
Előleg kifizetése esetén a változás bejelentési kérelem megakasztja a folyósítást. Meg kell várni a változás bejelentés elbírálását.

Alanyi adómentesen nyújtottuk be a pályázatot, azonban időközben nettó elszámolóvá váltunk. Mi a teendő?
Az ügyfél nyilvántartási adatokat módosítani szükséges. A kifizetési ügynökség figyeli az adózás módját és, aszerint folyósítja a támogatás összegét. Ügyfél-nyilvántartási ügyek => Ügyfél-nyilvántartásba bejelentett adatok módosítása:



A támogatói okiratban elutasított tételeket meg kell-e valósítani?
Ha kapott pontszámot az adott tevékenységre, akkor meg kell valósítani, továbbá a vissza nem vont tevékenységeket is.

Kimentésnél mi az alapos ok?
Például, ha a közbeszerzési eljárás elhúzódik, a hitelkérelmet nem bírálták el időben, a kivitelező, szállító eláll a teljesítéstől, vagy esetleg módosul a közbeszerzési törvény stb.

Lehet-e alkalmazni a halasztott önerőt?
Nem alkalmazzuk a Vidékfejlesztési Program során, mert előleg jelleggel funkcionál.

A fenntartási időszakban szeretnénk gépet módosítani, megtehető?
A fenntartási időszakban műszaki változásra nincs lehetőség.

Hogyan ellenőrzik a vállalt létszámot?
A fenntartási időszak első napját követő 12 hónap elteltével ellenőrzik az átlagos statisztikai létszámot.

Hogyan tudunk elszámolni a részszámlával?
Részszámlával valós teljesítés esetén lehet elszámolni. Például, ha beszerzésre került a gép.

A számla záradékolása felvezethető a kedvezményezettel?
Igen, azonban elektronikus számla esetén csak elektronikus aláírás esetén lehet ráírni az elszámoló bizonylatra.

Nem engedélyköteles építési tevékenységnél is kell építési naplót vezetni?
Igen, minden építési tevékenység esetén szükséges.

Őstermelő nem köteles pénztárbizonylatot használni, mit használjon helyette?
Naplófőkönyv vagy pénztári jelentés elegendő.



Mi történik, ha a közbeszerzési utóellenőrzés jelentős elhúzódása (7 hónap) miatt nem tudjuk 24 hónapon belül befejezni a beruházást?
Jelenleg nincs a 24 hónapos befejezési határidőre feloldási lehetőség.

5B fókuszterületről átcsoportosíthatunk más területre?
Fókuszterületen kívül nem lehet forrást átcsoportosítani.


A fent leírtak csak tájékoztató jellegűek és nem teljes körűek. A beruházási pályázatok megvalósításával kapcsolatos kérdéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre lehet továbbítani


(Németh Bálint/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám