Mezőgazdasági termelés

Ukrajnában az étkezési alma kiskereskedelmi árainak növekedése és az ebből következő fogyasztáscsökkenés miatt májusban a nemzeti készletek rekordszinten vannak. A 2018/19-es ukrán almabehozatal történelmileg eddig a legalacsonyabb, de a szezon végére lehet, hogy elérik majd a 2017/18-as értéket.


Az Ukrán Gyümölcs és Zöldség Egyesület (UHA) volt az első szervezet Ukrajnában, amely elkezdte felmérni az almakészleteket a gyümölcstárolókban.
– Ezek a becslések mutatják, hogy május elején legalább 80-85 ezer tonna alma volt még a termelői és kereskedői hűtőházakban – nyilatkozta Katerina Zvereva, az UHA fejlesztési vezetője. Az egyesület szerint ez példátlan mennyiség, ami ki fog tartani Ukrajnának a szezon végéig. A tavaly májusi készlet mindössze 40 ezer tonnás volt.

Májusban a jó minőségű étkezési alma ára növekedni kezdett a kiskereskedelemben, mialatt a nagykereskedelmi árak alacsonyak maradtak. Valójában csak az áruházláncok és a kis árukereskedők emeltek árat, mert az almák minősége kezdett romlani, amivel együtt a selejt aránya is növekedett.
– Jelenleg a jó minőségű nem exportált fajták, mint például az Idared, a Renet Simirenko és a Jonagold 3,0-5,0 UAH/kg (11-19 US cent/kg) áron megvásárolhatók a termelőktől nagykereskedelmi tételben. Egy évvel korábban az árak háromszor ilyen magasak voltak – nyilatkozott Andríj Jarmal, a FAO befektetési osztályának közgazdásza.

Az áprilisi almabehozatalra vonatkozó információk azt mutatták, hogy az import mértéke nőtt Ukrajnában, amit többen érdekesnek találtak az országosan rekordalacsony árak miatt. Néhány szakértő úgy gondolta, hogy a lengyel alma behozatala tartja alacsonyan a helyi árakat. Az EastFruit szakértői azonban rámutattak, hogy a tavalyi azonos időszakkal összevetve az almaimport valójában nagyon alacsonyan maradt, az áprilisi kis növekedés ellenére.
– A 2018/19. évi ukrán almabehozatal történelmileg eddig a legalacsonyabb, de a szezon végére lehet, hogy elérik majd a 2017/18-as értéket, mert jelenleg Lengyelországnak rekordmennyiségű feleslege van. A 2019. május 1-i becsléseink szerint több mint félmillió tonna étkezési alma volt a lengyel tárolókban, ez közel ugyanakkora a mennyiség, mint a tavalyi teljes ukrán betárolás –  következtetett Zvereva.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás IEG-Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése