Mezőgazdasági termelés

A méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára, amelynek részletei a 29/2019. (VI. 20.) AM rendeletben, valamint a Magyar Államkincstár 31/2019. (VII. 11.) számú közleményében olvashatóak.

A támogatásra 2019-ben az AM 600 millió forintot különített el, amely összesen közel 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaládja számára jelenthet segítséget, amelynek keretében méhcsaládonként 500 forint összegű támogatást igényelhetnek az arra jogosult méhészek.

A támogatási kérelem július 15. és augusztus 31. között elektronikus úton nyújtható be az Államkincstárhoz, az erre a célra kialakított elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül.

A kérelem a benyújtását követő naptól számított tíz napon belül - de legkésőbb augusztus 31-ig - az elektronikus felületen keresztül módosítható (a Kincstár az utolsó kérelmet bírálja el). Hiányosan benyújtott támogatási kérelem esetén a Kincstár a kérelmezőt hiánypótlásra szólítja fel.

Mind az AM rendelet, mind a MÁK közlemény is rögzíti, hogy kamarai meghatalmazással a kérelmet nem lehet benyújtani, a kamarai meghatalmazással benyújtott kérelem elutasításra kerül. A NAK ugyanakkor kezdeményezi a rendelet módosítását annak érdekében, hogy a falugazdászok meghatalmazással is részt vehessenek a kérelem elektronikus benyújtásában.

Falugazdász kollégáink szóbeli tájékoztatással, a kérelem benyújtására vonatkozó információnyújtással, valamint hamarosan (a kapcsolódó rendelet módosítása után) a kérelem benyújtásában is segítséget nyújtanak majd az azt igénylőknek.

 

NAK/ Dúl Udó

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése