REL együttműködés

A tavasz kezdetével elindul az erdőn-mezőn termő finomságok gyűjtése is. A medvehagyma mellett, ami az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a kucsmagomba is egy igazi tavaszi különlegességnek számít.


A gombák többségével ellentétben a kucsmagomba kalap helyett süveggel rendelkezik, melynek tojásdad alakja barázdált, színe pedig fehéres-szürkésbarna. A süveg és a tönk részben vagy egészen összenőtt, nem különíthetők el élesen egymástól, illetve üregesek belül. A kucsmagomba több faja is megtalálható erdőinkben, márciustól legfőképpen a cseh kucsmagombával találkozhatunk, áprilisban jelenik meg azonban az ízletes-, illetve hegyes kucsmagomba, amelyek sokkal ízletesebbek.

Amennyiben nem vagyunk gombaszakértők, ne kockáztassunk – mivel a felületesen szemlélődők könnyen összetéveszthetik a szintén áprilisban megjelenő mérgező papsapkagomba fajokkal –, szerezzük be a piacról, ahol kizárólag gombaszakértő által ellenőrzött árut találunk, amit a szakellenőri igazolás bizonyít.

A kucsmagomba felhasználását tekintve, fűszeres illata és finom íze miatt alapos sütés, főzés után, amely min. 20 perc (nyersen fogyasztva gyomorpanaszokat okozhat), akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják.

Az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtésével, feldolgozásával, forgalomba hozatalával kapcsolatban a 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet előírásai az irányadók.


(NAK/Szász Imola)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése