A mögöttünk álló évtized alatt jól láthatóvá vált, hogy a klímaváltozás és az ahhoz való alkalmazkodás fontossága mindennapjaink részévé vált. Egyre gyakrabban tapasztalhatunk extrém, a korábbi évtizedekre nem jellemző időjárási jelenségeket, melyek egyre szélsőségesebb formában jelentkeznek.

A teleket rendre kevés csapadék, enyhe hőmérséklet és szinte minden évben aszály jellemzi. A vetéseknek a tartósan fagyos időszakokban védelmet nyújtó hótakaróról már csak álmodozni lehet, a fagyos időszakok rövid periódusa pedig nem elegendő a károkozó rovarok természetes úton való gyérítéséhez. A tavaszi időszakban szükséges csapadék- és nedvesség-utánpótlás is nagy változatosságot mutat mennyiségi, térbeli és időbeli eloszlásában egyaránt, gyakran váltják egymást az aszályos és bel-, illetve árvizes időszakok.

Idén az évszakok és az azokra jellemző időjárási viszonyok eltolódását is megtapasztalhattuk. A korán érkezett tavasz miatt Magyarországon a megszokottnál egy hónappal korábban indult meg a növények virágzása, míg a várva várt májusi eső csak a hónap második felében és június első heteiben érkezett meg. A csapadék olyan hevességgel érkezett, ami jelentős károkat okozott az ország számos területén, mind a lakó- és ipari épületekben, ahogyan a mezőgazdaság számára is.

Az egyre szélsőségesebb időjárás természetesen nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban, Európa teljes területén tapasztalható. Az óceánok áramlásának változása, a jégsapkák olvadása is a globális felmelegedés, a klímaváltozás eredménye.

A június elejére jellemző viharos időjárás május utolsó hétvégéjén kezdődött, mikor három szupercella orkán erősségű széllel és felhőszakadással párosulva okozott pusztítást az Alföldön, illetőleg Debrecen térségében – néhol dió méretű jég is kísérte az időjárási jelenséget.

Hazánk területét csapadék szempontjából jellemzően a Földközi-tenger irányából érkező frontrendszerek határozzák meg, melyek magas nedvességtartalmuknak és intenzitásuknak köszönhetően az áztató esőzések helyett gyakran szupercellák formájában hoznak csapadékot.

Az alábbi ábrán a szupercellák számának alakulása látható, mely mutatja azok gyakoriságának változását.

 

1. ábra: Szupercellák darabszámának alakulása 2008-2024 között

 

Látható, hogy idén Magyarországon már az első félévben jóval több szupercella tombolt, mint 2008-2020 között bármely év egészében. A szupercellák azért veszélyesek és nem kivédhetőek, mert olyan erők tombolnak bennük, amelyek 10-12 ezer méterre viszik fel több alkalommal is az egyre hízó jégszemeket, melyek ilyenkor akár percekig is -40°C-on tartózkodnak.

Ugyanakkor nem csak a szupercellák számának növekedése okozza a problémát. A 2018-2024 közötti időszakban, a 20-23. hét között a jégveszélyes napok száma jellemzően 20 nap alatt alakult, míg 2024-ben ebben az időszakban 24 jégveszélyes nap volt, ezzel június közepére meghaladva a megelőző öt év bármelyikének maximumát. Jégveszélyesnek akkor számít egy nap, ha valamelyik zivatarfelhőben a feláramlás olyan erős, hogy a nedvességet legalább 3500 méterrel feljebb tolja, mint ahol a 00C van (nyáron ez 3500 méter). Extrém jégveszélyesnek akkor számít az adott nap, ha a feláramlás olyan erős, hogy a nedvességet legalább 7000 méterrel feljebb tolja, mint ahol a 00C van. Az elmúlt 6 évben a zivatarfelhők közel 12%-a számított jégveszélyesnek és csak 0,6%-uk volt extrém jégveszélyes.

Ráadásul az idei 24 jégveszélyes napból 9 nap extrém jégveszélyes volt, ezeken a napokon 10 000 méter fölé tornyosult a zivatarfelhő teteje, és ebben a tartományban a jégkármérséklő rendszer működése ellenére is komoly jégméretek tudnak kialakulni. Ebből a 9 napból 7 napon szupercella is kialakult, mely tovább fokozta a zivatarok károkozó erejét, mind viharkár, mind felhőszakadás kár, mind jégkár tekintetében.

Mivel tavasszal és nyáron a fagyhatár magasabban van, illetve erősebben süt a Nap, a magasabbra törő feláramlások erőteljesebbé válnak. Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben.

A vízcseppek fagyását és ezzel a jégszemek kialakulását a levegőben lévő nagyon kicsiny, szilárd halmazállapotú részecskék segítik elő.

A -15°C-os hőmérsékleti szint fölé emelkedve jégmagvak jelennek meg a felhőzetben, majd -30°C körül a vízcseppek jégszemekké alakulnak át. A nagyobb méretű jégszemek kialakulása az erőteljes feláramlásnak köszönhető, ami sokáig a magasban tartja a jégmagokat. A jégszemek a felhőben lebegve alakulnak ki, és a kifagyó vízgőz hatására addig növekednek, amíg a feláramlás elbírja azokat.

A jégeső zivatarfelhőkben alakul ki, a heves feláramlásnak (pár perc alatt a felhőzetben a nedves levegő a pozitív hőmérsékleti tartományból akár -20, -30 Celsius-fokos felhőrészbe emelkedhet) köszönhetően.

Az egymással összeolvadt jégszemek mérete néhány esetben elérheti akár a 10-12 cm átmérőjű nagyságot is. Nagyon szélsőséges környezeti feltételek esetén a heves zivatarokból hulló jégdarabok átmérője 4-8 cm, de akár 10-12 cm is lehet. Ekkor a nedves levegő -50, sőt akár -60 Celsius-fokos felhőrészbe is emelkedhet. Akkor beszélünk jégesőről, ha a jégdarabok átmérője eléri vagy meghaladja az 5 mm-t. Ennél kisebb méret esetén jégdaráról van szó.

Azt, hogy a feláramlás milyen magasságig juttatja fel a „hatóanyagot”, nem tudjuk befolyásolni, kizárólag arra van ráhatásunk, hogy a magasban több kisebb apró jégmag, jégszem keletkezzen.

A talajgenerátor ezüst-jodid acetonos oldatot (hatóanyagot) éget el, és az így keletkező ezüst-jodid molekulák feláramlással a felhők felsőbb rétegeibe jutnak. Ott a kialakult jégszemeket már nem tudják megszüntetni, de csökkentik a további létrejövő jégszemcsék méretét és kialakulását.

Az alkalmazott jégkármérséklési technológia legnagyobb előnye, hogy az ország teljes területén fejti ki hatását; azonban a nagyon nagy energiával érkező és heves szupercellák esetében kisebb hatékonysággal bír, valamint az ország területére érkező, már kialakult jégszemeket tartalmazó zivatarfelhőkből aláhulló jeget nem tudja megakadályozni. Fontos kiemelni, hogy amikor a JÉGER bekapcsolási szintű riasztásokat kapott a Hungaromet-től, akkor a szupercellás esetek kivételével maximum cseresznye nagyságú jég esett hazánkban. Azonban amikor szupercellás zivatarok érkeztek, illetve a rendszer nem volt bekapcsolva, akkor sajnos dió nagyságú jégről is szóltak a beszámolók.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszegét szemléltető térképen jól látható, hogy a hazánkat elért frontrendszer nagy mennyiségű csapadékot eredményezett. Ez is rácáfol arra, hogy a JÉGER működése aszályt okozna.

 

2. ábra: Csapadéktérkép a 2024.05.14 – 2024.06.12 közötti időszakról

 

3. ábra: Aszályindex – 2024.05.14. és 2024.06.12. napi állapot

 

Az alábbiakban részletesen elemezzük az elmúlt hetek időjárási eseményeit.

A május eleji száraz időszakot lezárva, május 17-ét követően csapadékosra fordult az idő hazánkban. A pünkösdi hosszú hétvége időjárási szempontból mozgalmasan alakultivatarok, szupercellák, jégesők tarkították a négy nap időjárását, melyeket több helyen felhőszakadás is kísért. Az egész országban enyhítette a lehullott csapadék az aszályos időszakot. A május 17-i és 19-i szupercellás zivatarokat néhol dió nagyságú jég kísérte, de a védekezésnek köszönhetően ezek kivételével mindenhol többségében borsó nagyságú jég hullott. Május 17-én szupercella érte el Székesfehérvárt felhőszakadással, cseresznye és dió nagyságot jégesővel, majd a cella később gyengülve a Velencei-tónál és a főváros déli részén is okozott jégesőt. Május 19-én felhőszakadást és kiadós jégesőt hozott a főváros felé forduló szupercella a Budai-hegységbe. Budakeszi, Nagykovácsi és Solymár térségében rövid idő alatt annyi jég zúdult le, hogy helyenként bokáig lehetett benne gázolni.

Május 24-én, pénteken zápor, zivatar többfelé előfordult, az intenzívebb gócokat felhőszakadás, jégeső, néhol viharos széllökés kísérte. Lőrincin másfél nap alatt közel 100 mm eső hullott le, ami a május havi csapadékmennyiség másfélszerese. Az év első tornádója Rákóczifalván alakult ki.

Hazánkban május 27. és június 9. között szinte minden nap jellemző volt a záporok, zivatarok előfordulása, helyenként felhőszakadással, jégesővel és viharos erejű széllökéssel.

Június 1-én 3 szupercella is kialakult az országban. Az első szupercella Békés vármegyében keletkezett, mely Debrecen városán áthaladva hatalmas károkat okozott, egészen a szatmári területekig. A második, a Mecsek környezetében képződött szupercella hat és fél óra alatt, mintegy 350 kilométeren áthaladva, a délután folyamán elérte Debrecent és annak környezetét. A városban jelentős károkat okozott a lehulló csapadék, mely dió méretű jéggel és heves szélviharral érkezett. A harmadik szupercella Paks térségében alakult ki, és a Hortobágy térségéig hozott jelentős csapadékot és okozott komoly károkat a viharos szél.   

Június 3-án jelentős mennyiségű csapadék hullott az országban, a rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű eső több helyen az 50 mm-t is elérte, villámárvizek alakultak ki.

Június 7-én a fővárost és térségét érintette egy intenzív zivatarcella, amely légzuhataggal és cseresznye, kisebb dió méretű jégesővel csapott le.

Június 8-án délután szupercella érte el nyugat felől Sopron térségét, amely viharos széllel, felhőszakadással és kisebb méretű jégszemekkel járt.

Június 9-én további 2 szupercella is okozott károkat az országban, az egyik a kora esti órákban Ausztria felől érkezett, és Szombathely térségét érintette, amelyből Nardán földet érve kialakult az év második tornádója, jelentős károkat okozva. A másik szupercella a szlovák határ mentén érte el az országot, több helyen kisebb szemű jégesőt okozva.

A szupercellákban tomboló energiákat jól szemlélteti a Szombathelyt elért cella, mely tornádó kíséretében söpört végig a településen, fákat kicsavarva, háztetőket leszakítva és hatalmas károkat okozva.

 

4. ábra: Tornádók előfordulása 2023-2024

 

Ausztriában ugyanez a frontrendszer az adott időszakban a havi átlag csapadékmennyiség közel háromszorosát szállította. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék hatalmas villámárvizeket és áradásokat okozott, melyet a Rábán és a Dunán is tapasztalni lehet.

 

1. kép: Hatalmas károkat okozott az Ausztrián átvonuló frontrendszer

 

A szupercellák és a heves zivatarok, viharok máskor is hatalmas károkat okoztak a környező országokban. Volt, ahol június elején a heves zivatarokat akár 11-cm átmérőjű jég kísérte, de a legnagyobb pusztítást mindenhol a rövid idő alatt lehullott csapadék okozta. A hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék következtében árvizek alakultak ki, illetve a mezőgazdasági kultúrák is tartós károkat szenvedtek.

 

 2. kép: Május 25-i jégeső Olaszországban

 

3. kép: Június 9-i szupercella által okozott károk egy ausztriai repülőgépben 

Források:

https://www.idokep.hu/csapadek

https://aszalymonitoring.vizugy.hu

https://www.idokep.hu/tornado

https://stormreport.meteonetwork.it/asset/photo/22537_1716632496.2655.jpg

https://www.t-online.de/tv/wetter/id_100423978/unwetter-in-oesterreich-hochwasser-reisst-loch-in-strasse-video.html

https://www.facebook.com/photo?fbid=1030748321741913&set=pcb.1030756658407746

 

 

 

Címkék:

Működés számláló

Gyakran ismételt kérdések

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab (219 automata és 767 manuális) talajgenerátorból álló jégkármérséklő-rendszer – együttműködve a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesüléssel (NEFELA) – 2018. május 1-jén kezdte meg működését, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Vidékfejlesztési Programból nyert 1,8 milliárd forintból kiépített rendszert épített ki.

A rendszert a NAK az agrártárcával együtt működteti. Sem a gazdák, sem a társadalom egésze számára nem jelent plusz költséget, fenntartása az agrárkár-enyhítési alapból – évente mintegy 1,5 milliárd forint felhasználásával – történik. Az Agrárminisztérium információkat szolgáltat a kárenyhítési alaphoz benyújtott káreseményekről, amely segíti a jégkármérséklő-rendszer működésének optimalizálását. A működtetés tapasztalatainak folyamatos kiértékelése, a továbbfejlesztési irányok meghatározása az Agrárminisztérium koordinációban a NAK és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai tapasztalatainak bevonásával történik. A működtetéshez a háttérbázist a regionális telephelyek biztosítják.

A jégkármérséklő-rendszerben kiemelt szerepe van a NAK-kal együttműködő Országos Meteorológiai Szolgálatnak is. Az OMSZ által megküldött riasztás alapján kerülnek beindításra az automata generátorok, illetve a riasztásnak megfelelően kapcsolják be a manuális talajgenerátorokat a generátorkezelők. A rendszer átfogó meteorológiai információkkal, modellezés alapján működtethető. Az OMSZ részletes adatokat küld a NAK számára, amelyből utólagos elemzéseket készít a NAK központi JÉGER csapata. A jégbejelentések automatikusan a kamarához érkeznek, ezeket pedig a kamara küldi meg minden hónapban az OMSZ számára. A meteorológiai szolgálat nagyteljesítményű szuperszámítógépének köszönhető pontosabb előrejelzések alapján pedig a riasztások kisebb területre korlátozódnak. Mindemellett a szolgálat meteorológiai alapadatokat és riportokat is biztosít a NAK számára.

A vízcseppek fagyását és ezzel a jégszemek kialakulását a levegőben lévő nagyon kicsiny, szilárd halmazállapotú részecskék segítik elő. A -15 °C-os hőmérsékleti szint fölé emelkedve jégmagvak jelennek meg a felhőzetben, majd a -30 °C körül vízcseppek jégszemekké alakulnak át. A nagyobb méretű jégszemek kialakulása az erőteljes feláramlásnak köszönhető, ami sokáig a magasban tartja a jégmagokat. Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Az egymással összeolvadt jégszemek mérete néhány esetben elérheti akár a 10-12 cm átmérőjű nagyságot is.

Az OMSZ által megküldött riasztás alapján kapcsolnak be az automata generátorok, illetve kapcsolják be a manuálisakat a generátorkezelők. A talajgenerátor acetonos ezüst-jodid oldatot (hatóanyagot) éget el, és az így keletkező ezüst-jodid molekulák feláramlással a felhők felsőbb rétegeibe jutnak, ott a kialakult jégszemeket már nem tudja megszüntetni, de csökkenti a további kialakuló jégszemcsék méretét és kialakulását. Az úgynevezett riasztási időszak április 15-től szeptember 30-ig tart.

Jelenleg nincs olyan alkalmazott technológia, amely teljesen megszüntetné a zivatarfelhőket, illetve a jégesőt. A jégesők előfordulásának valószínűsége soha nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le. A jégképződésbe való mesterséges beavatkozás nyomán ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a kialakuló jégszemek mérete kisebb lesz, ezáltal a keletkező jégkárok is kisebbek lehetnek. Ezért is kapta az országos jégkármérséklő-rendszer elnevezést.

A jelenlegi Nemzeti Népegészségügyi Központ elődszervezetével vizsgáltatta be még az ezüst-jodid hatóanyagot a – regionális védekezést 1991-ben elkezdő – NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés, és az alapján kapta meg a működési engedélyt a három dunántúli megyére, majd az országos jégkármérséklő-rendszer üzembe állása előtt ezt az engedélyt kiterjesztették az ország teljes területére.
A NAK az akkreditált HL-LAB Környezetvédelmi és Talajvizsgáló Laboratóriummal együttműködve 2019-ben átfogó hatásvizsgálatba kezdett az alkalmazott hatóanyag környezeti hatásairól. A két éven keresztül tartó felmérés során első évében a NEFELA által is lefedett dél-magyarországi területek (Somogy, Baranya, Tolna megyék) kerültek vizsgálatra, a második évben pedig már az egész ország területéről történt mintavétel.
Első lépésként egy modellszámítást végeztek a szakemberek – tízéves működési és meteorológiai adatsorokra alapozva –, amit a laboratóriumi vizsgálatok követtek. A modellszámításokkal vizsgálták a száraz és nedves ülepedést is, így kijelöltek ötven olyan területi pontot, ahol – esetlegesen a meteorológiai viszonyok miatt – képes lehetett volna felhalmozódni az ezüst-jodid. Ezeken a pontokon mintavétel történt a talaj 0-30, 30-60 és 60-90 cm-es rétegeiből, tíz ponton pedig talajvízminta-vétel zajlott. A két mintafajta vizsgálata során kiemelt figyelmet kapott a nátrium- és az ezüsttartalom megállapítása.
A vizsgálati eredmények szerint a rendszer működése nem okozott a talajban, illetve a talajvízben káros nátrium- és ezüst-felhalmozódást. A jogszabályban meghatározott, megengedett határértéket a talajban megtalálható ezüst-jodid mennyisége meg sem közelíti, így az emberi egészségre és a környezetre nincs káros hatása. Azt azonban tudni kell, hogy az acetonos ezüst-jodid tömény oldata közvetlenül a szembe, bőrre kerülve enyhe irritációt okozhat! Továbbá a tömény oldat – égetés nélkül – közvetlenül a környezetbe juttatva ártalmas, ugyanis az égetés során kémiailag átalakul a hatóanyag összetétele!

Mivel a hatóanyag-felhasználás célzott és csak a várható időjárástól függ a kijuttatandó mennyiség, jóval alacsonyabb a környezeti terhelése más jégkármérséklő-módszerekhez – például a repülőgépes, rakétás jégkármérsékléshez – képest. Továbbá a rendszer megújuló energiaforrást is használ azzal, hogy az automata generátorok áramellátása napelemekkel történik.

Az ezüst-jodidos, talajgenerátoros rendszernek nincs befolyása a csapadék mennyiségére, inkább a csapadék mennyiségét kellene növelnie. A hatóanyag nem képes „elkergetni” a felhőket, hiszen a talajgenerátorok működésének – a kialakuló mesterséges jégmagoknak – köszönhetően kissé még növelhető is a csapadék mennyisége. Összességében alaptalan a félelem, hogy a rendszer miatt nincs eső és miatta van aszály.

Kb. 250-300 000 liter, de Időjárástól függően változó. OMSZ-NAK közösen azon dolgozik, hogy a kárenyhítést maximalizálva, csökkentsük a kibocsátott hatóanyag mennyiségét.

Nem befolyásolja a rendszer egyéb módon az időjárást. A hatóanyag légkörbe juttatása sem egészségügyi, sem környezetvédelmi kockázatot nem jelent, illetve az időjárást egyéb módon nem befolyásolja.

A rendszer teljes hatékonyságát csak néhány év múlva lehet majd értékelni, amikor összehasonlíthatóak lesznek a 2018 előtt keletkezett, mezőgazdasági kárbejelentésen belüli jégkárok arányai, illetve összehasonlíthatóak lesznek az ezekre kifizetett kárenyhítő juttatások a 2018. évivel és az utána következő esztendőkével. Nagyjából öt működési év után lehet teljes képet kapni a hasznosságáról. A rendszer második üzemelési évében, 2019-ben a gazdálkodók 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó országos védekezés nélkül töltött év értékének. 2017-ről 2018-ra pedig egymilliárd forinttal csökkentek a kárenyhítési alap jégkárok után fizetett kiadásai. Az elvégzett számítások szerint az országos rendszer működtetésével a kamara közel 50 milliárd forint termelési értéket óv meg a mintegy ötmillió hektár termőterületet használó mezőgazdaságban.

Kárjelentések

Az országos lefedettségű jégkármérséklő-rendszer kiépítése a gazdálkodókon kívül Magyarország teljes lakossága és ipara számára is kézzelfogható előnyöket hoz: megvédi jégeső okozta jelentősebb fizikai és anyagi károktól az ipari üzemeket, létesítményeket, az önkormányzati és a lakóingatlanokat, a gépkocsikat és a házi kiskertek növényeit, terményeit is.

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva a jégkármérséklő rendszer indítását 2022-ben is április 15-ére tettük. A korábbi beüzemelésre a gazdák termőföldjeinek, illetve az egyéb vagyontárgyak megóvása érdekében van szükség. A riasztási időszak 2022-ben is szeptember 30-ig tart.

Írj nekünk

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám