Jogszabályi összefoglaló

A Magyar Közlönyben megjelent módosítás értelmében a nyitvatartási idő változására vonatkozó bejelentési kötelezettség csak a legalább egy hétig fennálló változás esetén szükséges.  

kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet meghatározza a jegyző által vezetett nyilvántartásban szereplő adatokat (pl. nyitvatartási idő), amik nyilvánosan is elérhetőek az önkormányzat honlapján. Amennyiben ezen adatokban változás történik, haladéktalanul be kell jelenteni a jegyzőnek. A korábban hatályos rendelkezés szerint a nyitvatartási idő változását az azt megelőző nyolc napon belül kellett bejelenteniazonban az eseti nyitvatartási idő változásai sok esetben nem láthatóak nyolc nappal előre, és azok sokszor nem jelentenek tartós változást.  

A leírtak okán a 218/2021. (IV. 30.) Korm. rendelet ezt a kötelezettséget az alábbiak szerint módosítja: 

  • a nyitvatartási idő hosszabb ideig, de legalább egy hétig fennálló változását az azt megelőző nyolc napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek; 
  • nyitvatartási idő rövidebb ideig fennálló, egy hetet el nem érő változása esetén bejelentési kötelezettség nem terheli a kereskedőt. Ebben az esetben fontos kitétel, hogy csak rövidebb nyitvatartási időre lehet változtatni és erről köteles tájékoztatni a fogyasztókat az ideiglenes nyitvatartási idő kifüggesztésével. 

Ez a rendelet 2021. május 1-én lépett hatályba. 

 

(NAK/Polczer Katalin) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei