Jogszabályi összefoglaló

Megjelent a Magyar Államkincstár 39/2022. (V. 24.) számú Közleménye a vaj rögzített áron történő intervenciós felvásárlásáról.

A felvásárlási kérelem csak az Európai Unió területéről származó közvetlenül és kizárólag olyan pasztőrözött tejszínből készülő, közvetlenül és kizárólag tehéntejből nyert, az Európai Unió területén lévő olyan vállalkozás által előállított vajra vonatkozhat, amely vállalkozást az adott tagállam illetékes kifizető ügynöksége előzetesen jóváhagyott. Állami intervenció keretében az a vaj kerülhet felvásárlásra, amelynek minimális vajzsírtartalma 82 tömegszázalék, maximális víztartalma pedig 16 tömegszázalék. A vajnak a felvásárlási kérelem Kincstárhoz történő beérkezését megelőző 31 napos időszakban kell készülnie.

A felajánlható legkisebb mennyiség 30 tonna. A felajánlott vaj mennyisége csak egész tonna lehet. A vajat nettó 25 kg-os tömbökbe kell csomagolni és szállítani. A felvásárlási kérelem benyújtásakor 50 EUR/tonna mértékű biztosítékot kell letétbe helyezni. A vaj rögzített áron történő felvásárlása a referencia ár (246,39 EUR/100 kg) 90%-án, azaz 221,751 EUR/100 kg áron történik. Az ár a nettó tömegre vonatkozik.

A felvásárlási kérelmet tárgyév március 1. és tárgyév. szeptember 30. napja között lehet benyújtani a Kincstár honlapján ügyfélkapus bejelentkezést követően.

Mivel a Kincstár részére nem áll rendelkezésre szabad raktárkapacitás, az intervenciós felvásárlás csak abban az esetben valósulhat meg, amennyiben a kérelmező a felvásárláshoz szükséges – legalább a felajánlásra kerülő termék tárolására elegendő mértékű – szabad raktárkapacitást a Kincstár részére biztosítja. A felajánlott raktárnak meg kell felelnie az intervenciós vaj tárolásában való részvételről szóló Kincstári közleményben meghatározott feltételeknek. A tárolásért a Kincstár a fenti közleményben meghatározott díjakat fizeti.

Az intézkedéssel kapcsolatos további információk megtalálhatóak a Kincstár honlapján, a „Támogatások / EU Intervenciós intézkedések / Tejtermék intervenció / Tejtermék állami intervenció” menüpont alatt, továbbá tájékoztatás kérhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

NAK/Szőke Rita

 

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ