Jogszabályi összefoglaló

Megjelent a Bizottság (EU) 2022/965 végrehajtási rendelete a Jatropha curcas L. ehető fajtájából származó magok új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet módosításáról.

2016-ban a JatroSolutions GmbH vállalat (a továbbiakban: kérelmező) kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a Jatropha curcas L. ehető fajtájából származó magoknak új élelmiszer-összetevőként az uniós piacon történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A kérelmező a Jatropha curcas L. ehető fajtájából származó, hidrotermikusan kezelt egész és tört magok önmagukban (illetve kandírozva vagy cukorral tartósítva) vagy feldolgozott dióféle „snack”-ként történő felhasználását kérelmezte, valamint a termék gabonaszeletekben, reggeli gabonapelyhekben és szárított gyümölcsökben élelmiszer-összetevőként történő felhasználását. A kérelmező számos, a kérelem alátámasztására benyújtott vizsgálat esetében a szellemi tulajdont képező tudományos adatok védelmét is kérelmezte a Bizottságtól.

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy a Jatropha curcas L. ehető fajtájából származó magok a javasolt felhasználási feltételek mellett biztonságosak a fent említett termékekben.

  1. július 12-től számított öt éves időszakban kizárólag a JatroSolutions GmbH vállalat jogosult az említett új élelmiszer Unión belüli forgalomba hozatalára, kivéve, ha egy későbbi kérelmező a 3. cikk szerint védett tudományos adatokra való hivatkozás nélkül vagy a JatroSolutions GmbH beleegyezésével engedélyt kap az új élelmiszer forgalmazására.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. június 21.) követő huszadik napon lép hatályba.

NAK/ Szőke Rita

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ