Megjelent a júliusban társadalmi egyeztetésre bocsátott BM rendelet a közétkeztetés előírásairól és a transz-zsírsav bevitelről szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról.
Az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelet hatálya azokra a Magyarországon forgalomba hozott olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a végső fogyasztónak szánnak. A hatály alól kivételt képeznek az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transz-zsírsavak.
AZ EMMI rendelet több helyen került pontosításra, kiegészítésre. A főbb módosítások a következő területeket érintik:
- Ellenőrzések és nyomon követés: a Nébih és az NNGYK feladatai
- A rendelet hatályának pontosítása
- Új fogalmak bevezetése
- Étkezési és tápanyag előírások pontosítása
- Közétkeztetés szabályainak kiegészítése
A rendelet részletei a Magyar Közlöny 112. számából vagy a Nemzeti Jogszabálytárból megismerhetők.
NAK / Köbli Brigitta