Megjelent a Bizottság (EU) 2025/651 rendelete az 1333/2008/EK rendeletnek a zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) és a karnaubaviasz (E 903) egyes friss gyümölcsök és a kasszava fényezőanyagaként, valamint a lecitinek (E 322) és a zsírsavak (E 570) a kasszava fényezőanyagában hordozóként való felhasználása tekintetében történő módosításáról.
A fent említett anyagok az 1333/2008/EK rendelet szerint a 04.1.1. „Friss egész gyümölcs és zöldség” élelmiszer-kategóriában engedélyezett anyagok. A zsírsavak mono- és digliceridjei egyes gyümölcsök felületkezeléséhez, a karnaubaviasz pedig ugyanazon és egyes más gyümölcsök felületkezeléséhez engedélyezettek fényezőanyagként, a lecitinek és a zsírsavak pedig gyümölcsök fényezőanyagaiban való felhasználásra engedélyezett hordozók.
A módosított rendelet által engedélyezett új felhasználások:
- Zsírsavak mono- és digliceridjei: passiógyümölcs, kivi, valamint kasszava fényezőanyagaként
- Karnaubaviasz: kasszava fényezőanyagaként
- Lecitinek és zsírsavak: kasszava fényezőanyagában hordozóanyagként
Az engedélyezett új felhasználás indoklása:
- Ezek az anyagok vékony, semleges, fizikai védőréteget alkotnak a friss gyümölcs és zöldség felületén, amely javítja a termékek eltarthatóságát, csökkenti az élelmiszer-pazarlást és megőrzi a tápértéket
- A héjra kerülnek, amit az engedélyezéssel érintett termékek esetében nem fogyasztanak el, így nem jelentenek egészségügyi kockázatot
- A hordozóként használt lecitinek és zsírsavak elősegítik, hogy a gyümölcsökön és a kasszaván alkalmazott fényezőanyagok stabil és egységes bevonatot képezzenek
Az EFSA értékelése alapján az érintett anyagok a jóváhagyott felhasználási módokban biztonságosnak minősülnek.
A rendelet a 2025.04.23-ai hatályba lépését követően, teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.
NAK / Köbli Brigitta