Mezőgazdasági termelés

A francia International Fruit Obtention (IFO) és az olasz Rivoira szervezetek közötti együttműködés teszi lehetővé egy új, hidegtűrő brazil almafajta termelését és értékesítését Európában.


Az új fajta fő tulajdonságai mellett jó alkalmazkodóképességgel rendelkezik a hideggel szemben és ellenálló a glomeruli (glomorella) levélfoltossággal szemben (GLS) is. A SCS426 Venice almafajtát a Santa Catarina állambeli mezőgazdasági kormányzati kutató-fejlesztő cég, az Epagri nemesítette, amely Brazília egyedül foglalkozik almanemesítéssel. A fajta előállítása és értékesítése is európai országokban zajlik majd, de Brazília felé történő fizetéssel.

Az Epagri 80 000 eurót (89189 USD) kap az SCS426 Venice fajta kizárólagos jogdíjáért, valamint a fajta nettó gyümölcsértékesítésének 1%-át a szerződés időtartamára. A megállapodás a Rivoira tevékenységi területén fekvő országokban engedi a termelő gyümölcsösök ültetését.
– Az Epagri által nemesített további három fajta, tesztelése is előrehaladott, amit az IFO végez Európában – mondta Renato Luis Vieira, az Epagri kutatási és fejlesztési vezetője.

Tavaly már az Epagri elérte jogdíjakat szedjenek a SCS417 Monalisa almafajta értékesítésére után is az EU-ban. Továbbá a cég engedélyezte az IFO számára az új almafajták tesztelését és termesztését világszerte.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése