Élelmiszer-feldolgozás

Dinamikusan növekvő piac, innovációs lehetőségekkel.

Először is érdemes tisztázni a „No & low-alcoholic ’spirits’” elnevezést. A szeszes italok meghatározásáról, leírásáról, megjelenítéséről, jelöléséről, a szeszes italok elnevezésének használatáról az egyéb élelmiszerek megjelenítése és jelölése során, a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmáról, a mezőgazdasági eredetű etil-alkohol és desztillátumok használatáról az alkoholtartalmú italokban, valamint a 110/2008/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2019/787 EU rendelet (szeszes italokra vonatkozó rendelet) azokra az italokra vonatkozóan határoz meg szabályokat, amelyek alkoholtartalma legalább 15 térfogatszázalék. Emellett a 1169/2011/EU rendelet (élelmiszer-jelölési rendelet) arra tartalmaz leírást, hogy az 1,2 térfogatszázalékot meghaladó alkoholtartalmú italok tényleges alkoholtartalmát kifejező számot legfeljebb egy tizedesjegyig kell megadni. A fentieken kívül ezekre az italokra még a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006 EK rendelet lehet irányadó.

Tehát valójában ezeket az új termékeket (még) nem határozzák meg jogilag az uniós szabályok, és nincsenek széles körben elfogadott elnevezések sem.

Az új termékkategória egyre nagyobb népszerűségnek örvend azoknak a körében, akik életkoruknál fogva legálisan fogyaszthatnak alkoholt, és része az európai fogyasztók közt egyre szélesebb körben zajló trendnek. Az IWSR információi szerint a fogyasztói kereslet az alkoholmentes és alacsony alkoholtartalmú sörök, borok, szeszes italok és azonnali fogyasztásra kész (RTD-Ready To Drink) termékek iránt továbbra is növekszik. Az új IWSR kutatás azt mutatja, hogy a lendületesen növekvő no/low kategória részesedése 2020-ban 3%-ra nőtt a teljes alkoholtartalmú italpiacon 10 kulcsfontosságú országban, amelyek a globális alkoholmentes és alacsony alkoholfogyasztás 75%-át képviselik (Ausztrália, Brazília, Kanada, Franciaország, Németország, Japán, Dél-Afrika, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok). Az előrejelzések szerint a no/low termékek teljes mennyiségi felhasználása 2024-re +31%-kal fog növekedni a 10 országban.

A kiszerelésüket, csomagolásukat, ízprofiljukat vagy fogyasztási mintájukat tekintve az ebbe a kategóriába tartozó termékek szerkezetileg hasonlóak, összehasonlíthatók vagy alternatívái lehetnek a hagyományos alkoholos italoknak – például a ginnek.

Az új kategória termékei többféleképpen állíthatók elő, de leggyakrabban az adott desztillátum 1,2 alc %-os a vagy annál alacsonyabb százalékra hígításával készülnek. Alternatív megoldásként az italokat már eleve alkohol nélkül állítják elő, és úgy tervezték, hogy ugyanabban a pillanatban fogyasszák el, amikor egyébként alkoholos italt fogyasztanak, így ennek megfelelően kerülnek forgalomba. A termékek gyártási módjától függően eltérőek a szabályok a leíró névre, a csomagolás elülső oldalára vonatkozó elnevezésre, valamint a címkézési követelményekre.

Itt kell megjegyezni, hogy a szeszes italokra vonatkozó rendelet fokozott védelmet biztosít a kereskedelmi elnevezések tekintetében, és előírja, hogy az EU-ban forgalmazott minden szeszes italon egyértelműen meghatározott nevet kell viselni. A szeszes italok kategóriájában engedélyezett elnevezés nem használható olyan italok leírásában, kiszerelésében vagy címkézésében, amelyek nem felelnek meg az adott kategória követelményeinek, az adott termékleírásnak.

Forrás: https://www.theginguild.com

A fogyasztók megtévesztésének elkerülésére, illetve pontosabb tájékoztatására, a szabályozott nevek megfelelő használatára már néhány szövetség és tagállam is alkotott szabályokat, iránymutatásokat, például WSTA 2021-ben az Egyesült Királyságban, és a Spirits Europe 2022. áprilisában. Utóbbi útmutató tartalmaz a leírásra és címkézésre vonatkozó javaslatokat is, valamint kitér a termékek célközönségére, polcokon való elhelyezésére is. A Spirits Europe -az európai szeszesital-gyártókat tömörítő szövetség- pedig készen áll az európai döntéshozókkal történő aktív kommunikációra a témában, és a jelzett dokumentummal szeretné kezdeményezni a tagországokban az egységes gyakorlat kialakítását.

NAK/ Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám