A Vidékfejlesztési Program keretében az eddig odaítélt több mint 150 milliárd forint támogatásból 34 milliárd forint jutott a húsfeldolgozó ágazatnak - mondta az agrárminiszter csütörtökön, Hernádon, Her-Csi-Hús Kft. üzemavatóján.
Nagy István a Her-Csi-Hús Kft. baromfifeldolgozó üzemének átadó ünnepségén elmondta, hogy ez a beruházás a Vidékfejlesztési Program több mint 300 millió forintos támogatásával épült fel. A beruházással 100 új munkahely jön létre, a vállalkozás így a legnagyobb foglalkoztatók egyike a településen. A Her-Csi-Hús Kft.-t 1991-ben alapították. A cég 6 telephelyen végez baromfifeldolgozást.
– A hogy a magyar agráriumnak is a versenyképesség fokozása és a beruházások ösztönzése a legfontosabb célkitűzése, ami a technológia modernizálása nélkül elképzelhetetlen – mondta Nagy István. Hozzátette, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek az agrárgazdaság beruházásai, 2018-ban 355 milliárd forintot költöttek fejlesztésre a gazdálkodók, ami 11 százalékkal több, mint 2017-ben.
– A fejlesztéseknek köszönhetően 2018-ban 150 milliárd forint volt a baromfihús külkereskedelmi többlete – fűzte hozzá a tárcavezető.
Nagy István ismertetése szerint a hazai hústermelés több mint a felét adja a baromfiágazat. A baromfihús-feldolgozás részesedése a teljes élelmiszeriparon belül mind a foglalkoztatás, mind az árbevétel tekintetében 10 százalékos. A baromfihús-feldolgozás árbevétele az elmúlt öt évben közel 20 százalékkal bővült, az adózás előtti nyereség értéke pedig közel a négyszeresére emelkedett a vállalkozásoknál.
Visszaszerezni a társadalmi elfogadottságot
Fontos az agráriumban dolgozók társadalmi elismertségének növelése - mondta az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a tárca politikai államtitkára a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének VII. kongresszusán csütörtökön Budapesten. Farkas Sándor kifejtette: az agráriumban dolgozók alapvető érdeke, hogy az ágazat visszaszerezze társadalmi elfogadottságát, gazdasági súlyát; ehhez az Agrárminisztérium szak- és támogatáspolitikája mellett a mezőgazdaságban a generációváltás, az új technológiák alkalmazása, a hatékonyságnövelés, továbbá a szaktárca, a kamara, valamint az érdekképviseleti szervek együttműködése is szükséges.
Farkas Sándor hangsúlyozta: ha a magyar gazdálkodók ki tudják használni a természeti adottságokat, az évszázadok alatt felhalmozott tudást, a precíziós gazdálkodás adta előnyöket, akkor akár meg is duplázható Magyarország élelmiszertermelése. Ezzel 20-25 millió ember számára lehetne megtermelni a biztonságos élelmiszert, amire a jövőben egyre nagyobb kereslet lesz.
(MTI)