Citromlevek komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta programjában. Élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de nyolc esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.
Tizenhárom – köztük öt biominősítésű és hét sűrítményből készült – 100%-os citromlé komplex ellenőrzését végezték el a NÉBIH munkatársai. A szakemberek laboratóriumban vizsgálták a citromsav-, a kén-dioxid-, valamint a C-vitamin tartalmat, de mérték a pH-t, a tartósítószerek jelenlétét és a növényvédőszer-maradványokat is. Megnyugtató, hogy élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak.
A NÉBIH felügyelői ellenőrizték a termékspecifikációkat és a jelölések vizsgálata sem maradhatott el. Utóbbi során számos hibát tártak fel a teszt során, mint például az élelmiszercímke szövegére vonatkozó minimális betűméret be nem tartását. A szakemberek kifogásolták továbbá a magyar nyelvű tápérték adatok feltüntetésének hiányát, az energiatartalmat, a tápértékadatok szabálytalan megjelenítését, a tárolási feltétel elmulasztását és annak helytelen jelölését is. Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége nem pontosan egyezett a termékspecifikációban megadott értékekkel.
A jelölési problémák miatt a 13 termékből 8-nál indult hatósági eljárás. A NÉBIH az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti, és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi a hibák javítására.
További információk és részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.
(NÉBIH)