`

Az adatalapú aszály- és belvízkezelésről rendeztek konferenciát Nádudvaron, a KITE Zrt. központjában. Az fokozatosan kiépülő, jelenleg tesztüzem alatt álló aszálymonitoring-rendszer a tervek szerint 2019-re válik teljessé.


Jelenleg még a belvíz miatt egyes területek alkalmatlanok bármilyen mezőgazdasági munkavégzésre, ugyanakkor jó esély van arra, hogy a gyorsan jött meleg hamar „eltünteti” ezeket az alkalmi tavakat. A belvízzel elöntött területek mentesítéséhez a gazdákra, az államra és az erre szakosodott szervezetekre is szükség van, ám a mindenki számára megnyugtató komplex megoldás még messze van.

Ellenben a mezőgazdaság másik ártalmas jelensége, az aszály elleni védekezésben érdemi előrelépés történt: elindult a vízhiány-előrejelző rendszer próbaüzeme. A rendszer működését, jelentőségét 2018. április 17-én Nádudvaron mutatták be a szakemberek.


Talajközpontúság


Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója kiemelte, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint az aszálykár évente meghaladja a belvízkárok dupláját. Példaként említette, hogy 2015-ben mintegy 400 milliárd forint kár keletkezett a mezőgazdaságban vízhiány miatt. Ezért olyan operatív, megelőző módszert – az aszálymonitoring-rendszert – dolgoztak ki, amelynek köszönhetően a jövőben vizet tudnak a területre juttatni mielőtt a növény megérezné a szárazság okozta stresszhatást.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság már 2016-ben elkezdte kiépíteni ezt a rendszert, akkor 16 megfigyelőállomást telepített a leginkább vízhiányos alföldi területekre, valamint az adatokat online is elérhetővé tette. 2017-ben pedig további hat állomás került ki a földekre. Mint Láng István, az OVF műszaki főigazgató-helyettese elmondta, idén ezt további 24 állomással bővítik ki, a végcél pedig az, hogy a 2019-es öntözési idény kezdetére a közel 140-150 állomásból álló hálózat fedje le az ország teljes területét.

A már működő a tervezett mérőállomások alapvetően a talajt, illetve a növényzetet ért hatásokat mérik. A monitoringpontokon a meteorológiai alapparaméterek (csapadék, páratartalom, léghőmérséklet, relatív légnedvesség és levélfelület nedvesség) mellett, hat szinten (10, 20, 30, 45, 60, 75 cm mélységben) történik naponta a talajnedvesség- és hőmérsékletmérés. A szenzorok segítségével a talajnedvesség mértéke pontosan meghatározható, továbbá a beszivárgást akadályozó tényezők (pl. fagyott talaj) is azonosíthatók. A talaj alsó rétegeiben elhelyezett mérőeszközök a talajvízszint emelkedését is jelzik, amely a mezőgazdasági termelési folyamatokat befolyásolja.


Hiteles mutatószám


Az aszály jellemzésére különböző indexeket, különböző célokkal alkalmaznak világszerte. Az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei a hazai és a nemzetközi tapasztalatokat elemezve kidolgozták az aszály mértékét kifejező, a megelőzési tevékenységeket támogató, a magyar sajátosságokat figyelembe vevő, napi gyakorisággal számítható HDI (Hungarian Drought Index) aszályindexet. A számítás a meteorológiai adatok mellett alapvetően támaszkodik a termőtalajban több szinten mért talajnedvességre. Emellett figyelembe veszi a szélsőségeket okozó hőség-, valamint a csapadékmentes napok számát is. Ezek az adatok nem minden esetben állnak rendelkezésre, ezért a komplex HDI mellett lehetőség van kompatibilis indexek kiszámítására: így a HDIS mezőgazdasági index a talajnedvesség adatok nélküli, a HDI0 meteorológiai index pedig a talajnedvesség és szélsőséges adatok nélküli mutató.


Kölcsönös adatcsere


Mivel az OVF-nek és az eseménynek otthont adó KITE Zrt-nek is van saját meteorológiai hálózata, a pontosabb előrejelzés és a tökéletesebb precíziós gazdálkodás érdekében kölcsönösen megosztják egymással agrometeorológiai adataikat, mindezt egy együttműködési megállapodással szentesítették. Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs igazgatója megjegyezte, egy-egy mezőgazdasági gépen több tucat mérőegység van, az ezek által szolgáltatott adatokat mindenképpen szükséges kiegészíteni a talajbeli információkkal. Úgy vélte, az ott zajló folyamatok megismerése kell a hatékonyabb öntözéshez, tápanyag-gazdálkodáshoz és precíziós gazdálkodáshoz is.

Mint Láng István elmondta, az OVF 2018 elején kijelölte a vízhiányvédelmi körzeteket, amelyekre az aszályindex területi átlagai alapján lesznek elrendelhetők a – vízhiány mértékének megfelelő – védekezési fokozatok, illetve megtehetők az ezekhez rendelt vízgazdálkodási intézkedések, beavatkozások. A hálózat a talajnedvesség többszintű mérésével a talajtelítettség jellemzésére is alkalmas lesz, ami belvíz idején nyújthat értékes információt. A HDI, illetve a HDIS és HDI0 alapján pedig az állomások környezetében hatásosan alkalmazható a precíziós gazdálkodásra (mikor, milyen növényt kell ültetni, illetve öntözni és milyen mértékben), tervezhető az öntözésfejlesztés, továbbá mivel az állomások csapadékintenzitás mérésére is alkalmasak, alapadatot szolgáltat a települési csapadékvíz-gazdálkodás komplex feladatainak megoldásához is.


Hasznos segítség


Az említett próbaüzem 2018. április 17-től 2018. június 15-ig tart. Ennek befejezését követően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a KITE Zrt. kijelölt szakembereinek, vállalkozóinak biztosítják a szoftver- és az adatbázis használatát annak érdekében, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján a mezőgazdaság számára szükséges módosításokat is illeszteni tudják a rendszer működésébe.

Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke a tanácskozáson a hatékonyabb, versenyképesebb mezőgazdaság érdekében megkerülhetetlennek nevezte a vízgazdálkodás javítását és az öntözésfejlesztést, amihez szerinte az aszálymonitoring-rendszer jelentősen hozzájárul.


(nak.hu/RF)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám