Állattenyésztés

Az elkövetkezendő évtizedek kutatási irányát is megszabja majd az Állattudományi Klímaközpont. A 700 millió forintból megvalósuló kaposvári létesítmény kivitelezési szerződését kedden ünnepélyes keretek között írta alá a Kaposvári Egyetem és a nyertes konzorcium vezetése.


A Kaposvári Egyetem szakmai vezetésével megvalósuló 6 milliárd forintos kutatási program legnagyobb és leglátványosabb beruházása az Állattudományi Klímaközpont építése. A létesítmény az egykori „Csillagistálló” helyén mintegy 700 millió forintból valósul meg. A kivitelezési szerződést kedden ünnepélyes keretek között írta alá Prof. Dr. Tossenberger János rektorhelyettes, Dr. Borbás Zoltán kancellár, valamint a nyertes konzorcium képviselői, Marián Gábor és Hévízi János. Az eseményen a rektorhelyettes arról beszélt: a megépülő klímaközpont az elkövetkezendő 30-40 év kutatási irányát is megszabja majd.

A gyorsan változó klimatikus viszonyok miatt a korábbiakhoz képest teljesen új növénytermesztési-, állattenyésztési és takarmányozási módszerekre van szükség. Az együttműködő partnerek ipari kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket magukba foglaló harminc feladat elvégzését vállalták a központon belül. Ezek között van a káros hatásokat csökkentő növényvédelmi rendszerek kidolgozása, a növényállomány monitorozása, a növények víz- és energiaforgalmának modellezése, a hőstressz-tűrő baromfihibridek nemesítése és megfelelő takarmányozási módszerek megtalálása is. Olyan környezeti szituációkat modelleznek, amelyek a későbbiekben segíthetik az optimális növénytermesztést, ellenállóbb fajták jöhetnek létre. A Kaposvári Egyetem szakmai vezetésével induló kutatási program gyakorlati megoldásokat kínál a projektben résztvevő ipari partnerek közreműködésével.

Az Állattudományi Klímakutató Központ a tervezéssel együtt 15 hónap alatt készül el, a konkrét munkálatok három hónapon belül elkezdődhetnek. Borbás Zoltán kancellár az aláíráson azt hangsúlyozta: örvendetes, hogy az egyik konzorciumi partner somogyi, hiszen így a helyi gazdaságfejlesztést is szolgálja majd a beruházás. A klímaváltozáshoz alkalmazkodó növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztéséért 2017 januárjában létrejött, az egyetem, a Bábolna Tetra Kft., és a Dalmandi Mezőgazdaság Zrt. alkotta konzorcium 4 évig tartó, 5,9 milliárd forintos együttműködésének legnagyobb, leglátványosabb beruházása.

A konzorcium képviselői korábban elmondták: a 4,1 milliárd forint európai uniós és hazai támogatást élvező projekt célja, hogy segítse a hazai agrártermékek biztonságos előállítását.  A költségvetés mintegy harmadát infrastrukturális beruházásokra fordítják. Az egyetem területén a központ mellett vizsgáló állomásokat hoznak létre, laborokat rendeznek be és szerelnek fel, a kutatásokhoz szükséges szélsőséges körülményeket klímakamrákban biztosítják.


(forrás: Kaposvári Egyetem)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei