Állattenyésztés

A magas hőmérséklet nem csak az emberek szervezetét viseli meg, de a növények és állatok is nehezen tűrik – közölte az M1 Híradója. A NÉBIH pedig azt ajánlja, hogy a haszonállat-szállítást érdemes a szállítást a hajnali vagy esti órákra időzíteni.


Párakapukkal, óriási ventilátorokkal és folyamatos vízpermettel próbálják hűsíteni az állatokat több magyarországi gazdaságban. A tehenek esetében például fokozottan oda kell figyelni a testhőmérsékletükre. A nagy melegben csökken az állatok étvágya, amely miatt például a tehenek jóval kevesebb tejet adhatnak. A forró napokon egy tehén teje akár 8 literrel is csökkenhet.

A mezőgazdasági haszonállatok estében fontos a bőséges, friss ivóvízellátás és a tűző naptól való védelem – hívta fel a figyelmet a NÉBIH. A nagylétszámú állattartó telepeken zárt térben tartott állatok – mint például sertések, nyulak vagy csirkék – jóléte nagyban függ az automata szellőztető berendezések megfelelő működésétől, így ezeknél az esetleges hibákat azonnal ki kell javítani. Olyan berendezéssel kell ellátni az automata szellőztető rendszereket, amely meghibásodás esetén azonnal riaszt. Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutóval rendelkező ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is. A világos színű sertések például védelem nélkül könnyen leégnek a tűző napon.

Ha hőség idején kell rövid távra (pl. telepek között, vágóhídra) szállítani bármilyen haszonállatot, érdemes a szállítást a hajnali vagy esti órákra időzíteni, amikor a megterhelő hőség elkerülhető. A nyolc órát meghaladó szállítás kizárólag erre a célra engedélyezett, speciális állatszállító járművel lehetséges, aminek többek között megfelelő kapacitású ventillációs rendszerrel, itatóberendezéssel, hőmérséklet-regisztráló, valamint műholdas navigációs rendszerrel kell rendelkeznie. Az állatszállítások indításakor a hatóság ellenőrzi az állatok, valamint a gépjármű állapotát, továbbá a kísérő dokumentumokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szállítók fokozott odafigyelése és a szigorú ellenőrzések ellenére extrém külső hőmérséklet esetén bizonyos szállítási útvonalakon a raktér hőmérséklete túllépi a jogszabályban meghatározott maximális értéket, ezzel szükségtelen szenvedésnek kitéve a szállított állatokat. A legtöbb állatvédelmi probléma – legfőképpen a bolgár-török határon való hosszú várakozás miatt – a Törökországba irányuló kérődző szállítmányok esetében jelentkezett. Éppen ezért a szállítási útvonalon előrejelzett, várható magas külső hőmérséklet esetén a hatóság a hőség enyhüléséig megtiltja az ilyen irányú szállítmányok indítását. Ilyen tiltásra már júliusban sor került, és a közeljövőben is várható az elrendelése.

Várhatóan ez az idei nyár legmelegebb hete, szerdán és csütörtökön lehet a legnagyobb forróság, akár 35 Celsius-fokot is mutathatnak a hőmérők. A forróságot nem csak az állatok viselik nehezen. Ilyenkor gyakran száraz légköri aszályok alakulhatnak ki, amelyek a növényeket sem kímélik. Ugyanis egyre több elszáradt, megperzselődött növényt látni.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke elmondta: a vízhiány miatt csökken a növények szervesanyag-előállító képessége, amely jelentős termésveszteséget okozhat. Ezért különösen fontos, hogy a gazdák időben felkészüljenek a szárazságra.

A nagy meleg a gyümölcsök érését is felgyorsította, így több helyen már a héten elkezdődik a szőlőszüret. De például az alma, a barack és a szilva is gyorsabban érik, a dinnyeszezon pedig egyes termőerületeken már véget is ért.


(forrás: hirado.hu/NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei