`

Folytatódott a felszámolások, kényszertörlések és végelszámolások csökkenése, ami kevésbé érintette az agrárvállalkozásokat. Ennek megfelelően a mezőgazdasági kkv-k bizakodva tekintenek a következő egy év elé.


A Bisnode Magyarország Kft. által közölt negyedéves elemzés szerint a kényszertörlések és felszámolások 2015 óta megindult látványos mérséklődése folytatódott, és 2017 első negyedévében már a végelszámolások mennyiségében is 5,16 százalékos csökkenés volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ez pozitív, mivel 2016-ban még 782-vel több cég került végelszámolás alá az év első három hónapjában, mint 2015 azonos időszakában. Az első negyedévben 13 új csődeljárás indult, ami közel azonos az egy évvel korábban mért számadattal.

A Bisnode elemzése szerint látványos a felszámolási eljárás alatt lévő cégek évről-évre hasonló ütemű csökkenése: 2017 első negyedévben 27,63 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A kényszertörlések csökkenése is jelentős, a 2014-es 9697 céghez képest idén a korábban mért rekordérték felét sem érte el. A pozitív tendencia várhatóan folytatódik. Az első negyedévben ugyanaz a tíz iparág/szektor volt a legkevésbé kockázatos, mint egy éve, ezek közé tartozik a mezőgazdaság is.

Ide kapcsolódó információ, hogy K&H Bank által mért, a cégek egy évre előremutató várakozásait tükröző kkv-bizalmi index szerint az szektorok közül az agrártársaságok hangulata a legjobb, az ipar és a szolgáltató szektor bizalma stagnál. Összességében pedig enyhén csökkent a mikro-, kis- és középvállalkozások bizalma, a kkv bizalmi index két ponttal mérséklődve jelenleg mínusz 1 ponton áll. A minimális változás oka az, hogy a vállalkozások növekvő közterhekre számítanak és megugrott a romló versenyhelyzetet feltételezők aránya, miközben kimagasló, válság előtti pénzügyi eredményeket várnak és a munkaerő-felvételi szándék is erősödött a kkv-szektorban.

Ugyanakkor a vállalkozások pénzügyi eredményeikben és a munkaerővel kapcsolatban pozitív változásra számítanak. A kkv-k 8,5 százalékos árbevétel és 5,1 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy évben, ami jelentősen meghaladja az előző negyedévi várakozásokat (5,5 százalék és 3,6 százalék). Feltehetően ezzel függ össze a foglalkoztatási szándék erősödése is, ugyanis 20 százalékról 34 százalékra ugrott a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek aránya.

 


(MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám