Környezetgazdálkodás

Országos környezetvédelmi programot valósít meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) konzorciumi partnereivel európai uniós forrásokból.


A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok című projektre 1,07 milliárd forráskeret áll rendelkezésre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban.

A Földművelésügyi Minisztérium konzorciumi partnerei az MTA Ökológiai Kutató Központ, a Budapest Fővárosi Kormányhivatal földmérési, távérzékelési és földhivatali főosztálya a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A projekt keretében négy egymással összefüggő fejlesztési program valósul meg.

A Natura fejlesztési elem keretében terepi kutatások révén megalapozzák a még kevéssé ismert vagy különösen veszélyeztetett természeti értékek hosszú távú megőrzését. Az ökoszisztéma-szolgáltatás fejlesztési elem keretében országosan felmérik, értékelik a természetes és természetközeli ökoszisztémákat. A tájkarakter-fejlesztési elem keretében kidolgozzák a hazai tájak tájkarakter alapú osztályozásának rendszerét, valamint a tájkarakter-alapú tervezés és döntéshozatal egységes módszertanát és adatbázisát. A zöldinfrastruktúra-fejlesztési elem keretében azonosítják a zöldinfrastruktúra elemeit, értékelik állapotukat, kidolgozzák Magyarország zöldinfrastruktúra-fejlesztési tervét.

A 2020 decemberéig megvalósítandó projekt intézkedéseinek részletes tervezése és előkészítése 2016 októberében kezdődött, a napokban ér véget, ezzel lehetővé válik a fejlesztés megvalósítási szakaszának elindítása. A projekt egy 92 kiemelt fejlesztést tartalmazó, 37,7 milliárd forint összértékű átfogó természetvédelmi fejlesztéscsomag része, amely a 2020-ig vállalt természetvédelmi célkitűzések megvalósítása érdekében indult. (FM)

 


Új natúrpark jöhet létre

A környezetvédelem, valamint a helyi térségek jövőjének biztosítása a kor legnagyobb kihívásai közé tartozik vidéken. E kettős célt együttesen szolgálja a natúrparkok létrehozása – fogalmazott Czerván György a „Natúrpark a Tápió-vidéken” konferencia szombati megnyitóján, Nagykátán. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a rendezvényen elmondta, ezek ugyanis alapvetően nem természetvédelmi egységek, sokkal inkább olyan, természeti és kulturális értékekben, látnivalókban gazdag kirándulóhelyek, amelyek az oda látogatók pihenését, kikapcsolódását szolgálják. Erre épülhet az a hálózat, amely a szállásadáson, vendéglátáson, turisztikai szolgáltatásokon keresztül megélhetést ad a helyben élőknek. A Tápió Natúrpark létrehozásának előzetes munkái évek óta folynak. Jelenleg készül az az a szakmai háttértanulmány, amelynek alapján a földművelésügyi miniszter dönt majd a cím odaítéléséről. Ha minden a helyiek számításai szerint zajlik majd, jövő tavasszal létrejöhet Magyarország legújabb natúrparkja. (FM Sajtóiroda)


 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok