Környezetgazdálkodás

A „Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon” nevű agrár-innovációs versenyen az egyik díjazott csapat a kárókatona elleni védekezést szolgáló technológiát talált ki.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal „Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon” nevű agrár-innovációs versenyén a fiatalok szakértők segítségével a hazai agrárszektort megújító ötleteken dolgoztak.

„A kárókatonának mennie kell!” – állította a TRIME csapata, akik 24 óra kemény munka után az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíját vehették át György László államtitkártól. A négy villamosmérnök szoftveres megoldást kínált a versenykihívásra, vagyis a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére. Ötletük eredetileg a fagykár mérséklésére javasolt megoldást, de ezt az agrárszakértő mentorok javaslatai alapján teljesen átdolgozták. A mentorok úgy látták, hogy a csapat által ajánlott műszaki technológia más területen sokkal gyorsabban és hatékonyabban alkalmazható és felhívták a csapat figyelmét a kárókatona és egyéb madárfajok halállományokban okozott pusztítására. A csapat az éjszaka folyamán úgy fejlesztette tovább az ötletet, hogy az egy többlépcsős képfeldolgozó szoftverrel képes legyen megvédeni a halastavakat. A technológia felismeri a különböző madarakat, vezérli a hangágyút és vadásztatást is tud javasolni.

Csanálosi Gábor, a TRIME egyik tagja kiemelte, a NAK szakembereivel és a Design Terminal üzleti mentoraival folytatott beszélgetések segítették őket, hogy kézzel foghatóbb terméket alkossanak, projektjük egy határozott irányba haladjon.

További részletek itt.


(forrás: mandiner.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei