`

A Szent István Egyetemen létrejött egy Hallgatói Innovációs Munkacsoport, elősegítendő a hallgatói innovációs élet fejlődését. A szervezésükben zajlott le november 29-én Innopool Kickoff hallgatói – a NAK által is támogatott – innovációs minikonferenciára, amelyen az eddig végzett munkát is értékelték.


A programot dr. Helyes Lajos tudományos rektorhelyettes nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy minden hallgatói kezdeményezés dicséretes, amely az egyetem tudományos teljesítményét, elismertségét fokozza. Ezután három innovátor mutatkozott be.

Elsőként Csurka Tamás tartott előadást, aki az élelmiszertudományi karon számos innovációs ötlet megvalósítását indította már el, köztük új élelmiszer-fejlesztéseket, amelyeket nemzetközi versenyeken mérettek meg sikerrel. Mire is kell figyelni szerinte? Először is próbálkozni kell a legkülönbözőbb projektterületeken. Kell egy csapat, amihez nagyszerű merítési lehetőségeket kínálnak a szakkollégiumok és kellenek tervek, póttervek is.

Szemán Szonja takarmányozási mérnök, az innovációs munkacsoport tagja Aszalai Sándor alapító ötletgazdával mutatta be a Grinsect nevű, rovaralapú takarmányra épülő innovációs projektjét. A növekvő népesség, az élelmiszer- és fehérjeválság, a pazarlás, a Föld tartalékainak kimerülése okozta gondok sarkallták az előadókat alternatív megoldásokra a fenntartható gazdálkodás érdekében. A fekete katonalégy tenyésztésével és tartástechnológiájának fejlesztésével keresnek maguknak helyet. Megítélésük szerint a feldolgozott termékekkel az állathúsok minősége kimutathatóan jobb lesz.

A mai startup tőkebefektetések több mint 80 százaléka informatikai alapú projekthez köthető. Boromisza Gergely, az Agroninja ügyvezető-tulajdonosa bemutatta, hogy lézeres méréssel, telefonos applikációval meg tudják állapítani a szarvasmarhák súlyát. Ezen felbuzdulva további olyan digitális megoldásokat terveznek, amelyekkel növelhetik a szarvasmarhatartás hatékonyságát, pontosabb adatokat kaphatnak a gazdák a tevékenységükről, jobb és gyorsabb döntésekre képesek. Miután Dél-Amerikában több százszor annyi szarvasmarhát tartanak, mint Magyarországon, egyszerűen nem tehetik meg, hogy tevékenységüket csak hazánkban fejtsék ki.

Az innovatív projektet megvalósításához sok pénz is kell. Sokféle forrás érhető el ma a piacon, akár hallgatói projektek finanszírozására is. Ez derült ki a Hiventures Zrt. befektetési igazgatóhelyettesének, Ackerman Máriának az előadásából is. Az állami tulajdonú MFB csoport tagjaként a Hiventures a hazai startup- és kkv-szféra tőkefinanszírozó partnere, és felkarolják az egyetemi startuppereket is. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap kezelőjeként 102,5 milliárd forint keretösszegű európai uniós és hazai forrás fölött rendelkezik.

Holán Balázs, a rendezvényt is támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara innovációs irodájának vezetője elmondta, hogy az inkubációs programjukban résztvevő startupok üzleti képzésekkel, intenzív workshopokkal, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva tökéletesíthetik digitális fejlesztésüket. A NAK Tech Lab egyedülálló lehetőség, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldáson.

A díjazottak

 

A Hallgatói Innovációs Munkacsoport az egyetem minden karáról egy-egy hallgatót Innopool Innovációs különdíjban részesített. Ez a különdíj a Bay Zoltán Kutatóintézettel közösen szervezett ötlethasznosítási workshopon való részvétel lehetősége, aminek az a célja, hogy segítse feltárni a hallgatót témájának továbbfejlesztési lehetőségeit. A különdíjat Véghné Kohut Dorottya (Gazdaságtudományi Kar), Csányi Dániel Rajmund (Agrár- és Gazdaságtudományi Kar), Kocsis Ivett (Kertészettudományi Kar), Kiss Judit (Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar), Mihály Klaudia (Élelmiszertudományi Kar), Falusi Tóth Zsolt (Gépészmérnöki Kar) kapták. A különdíjasok közül a Hallgatói Innovációs Munkacsoport fődíjban részesítette Falusi Tóth Zsoltot.

A Hallgatói Innovációs Munkacsoport online hallgatói ötletversenyére több mint 60 pályamű érkezett. A fő bírálati szempontok a következők voltak: piaci megalapozottság, innovációs potenciál, skálázhatóság és piaci potenciál, technológiai és pénzügyi megvalósíthatóság. Ezek alapján 15 hallgató részesült „Innopool Innováció Menedzsment” csomagban, mely egy „Business Model Canvas Workshopot”, majd ezt követően mentorprogramban való részvételt, iparági validációt, vagy kreditet érő tantárgyat ér.  A díjazottak: Kis Judit, Bíró Bálint, Apáthy Csilla, Grebenár Bettina, Futuretro Farkas András, Cambresy Natália, Innofarmer, Császár Martin, Kapás György, Pallagi Ákos Viktor, Bozi József, Miskolczi Dániel Márton, Bucsai Balázs, HERBeer Discovery Kitchen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából 50-50 ezer forintos Innopool fődíjban részesült Zubay Péter, a HERBeer Discovery Kitchen projektjéért, ami egy gyógynövényekre alapozott, jól eltartható, nagy hatóanyag-tartalmú söripari alapanyag (pellet) fejlesztése. A másik fődíjas, Miskolczi Dániel Márton egy online vezérelt és szabályozható tápoldatozó rendszer tervezését és telepítését dolgozta ki szabadföldi intenzív fűszerpaprika-ültetvényben. Azok a hallgatók, akik nem részesültek díjazásban, részt vehetnek a december 9-10-i innovációs fogadóórán, Gödöllőn és Budapesten, amelyen részletesen átbeszélik az ötleteiket.


(forrás: SZIE, fotó: Balázs Gusztáv)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám