Megyei hírek

Vidékfejlesztési konferenciát tartottak a mezőgazdaság fellendítéséért október 5-én, Szarvason. Ezen szóba került a NAK megyei szervezetének egyik megállapodása is.


A Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar, Tessedik Campusa első alkalommal rendezett vidékfejlesztési tudományos konferenciát, csütörtökön, melynek célja, hogy a témában érintett szakemberek rávilágítsanak, megvitassák és kutassák annak lehetőségét, miként lehet a magyar vidék mezőgazdasági életet fellendíteni.

Magas volt a labda ugyanis dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében elmondta, míg a Föld lakossága folyamatosan nő, addig a termőföldek területének nagysága csökken, így előzetes becslések alapján 2050-re mintegy kilenc milliárd ember étkezését kell biztosítani a földön, a jelenlegi 7,5 milliárd helyett.
– Alapvető célunk, hogy a magyar tájak, falvak versenyképessé váljanak és a vidék a nemzet motorjává váljon – hangsúlyozta az államtitkár.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében tovább bővítette a kutatási lehetőségek területét. Mint mondta, a hatalmas népességrobbanásnak köszönhetően minden évben 26 milliárd tonna termőtalaj tűnik el a Földről, valamint 6 millió hektár terület sivatagosodik el a környezet kizsákmányolása következtében.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott köszöntőjében arról a stratégiai megállapodásról beszélt, amelyet a három intézmény – A Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara, a Békés Megyei Kormányhivatal, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete – kötött, és amelynek célja, hogy Békés megyét a fejlődés irányába mozdítsa el annak érdekében, hogy a mezőgazdaság felvirágoztatásával minél több munkaerő maradjon helyben.

 


(forrás: beol.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok