Nemzetközi hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) immár 4 éve aktív tagja az i2connect H2020-as nemzetközi projektnek. Az együttműködés keretében eddig 14 tanácsadó vett részt keresztlátogatáson (cross-visit), öt európai tagállamban (Németország, Lengyelország, Portugália, Olaszország, Lettország).

A projekt a meglévő tanácsadói hálózatokra és megvalósult sikertörténetekre építkezve szólítja meg az agrártanácsadókat olyan szemlélettel, amelyben az innováció alulról jövő (bottom-up) kezdeményezés. A konzorcium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a tanácsadók a jövőben minél több EIP-AGRI (Európai Innovációs Partnerség) projektet kezdeményezzenek, illetve vegyenek részt ilyenekben nemzeti- és nemzetközi szinten egyaránt.

A legutóbbi cross-visit keretében Faragó Nikolett és Virág László Marcell szaktanácsadók látogattak el a görögországi Imathia-ba 2024. március 25-28. között. A cél az volt, hogy a tanácsadók a gyakorlatban tanulják meg azonosítani, ill. elemezni az interaktív innovációs folyamatokat a görög partnerek vezetésével egy demonstrációs farm működésén keresztül. A két szaktanácsadó az alábbiakban osztja meg velünk görögországi szakmai tapasztalatait.

Virág László Marcell: Az i2connect projekt keretein belül a Kamara szervezte az utat és segítette a szakmai felkészülést, nekem tulajdonképpen csak a tudásomat és a tapasztalatomat kellett elvinnem magammal Veria-ba, minden másról a Kamara és a külföldi partner gondoskodott. A nemzetközi csoportot egy magyar, egy finn, két bolgár, egy olasz, egy ír és egy horvát szaktanácsadó kolléga, valamint jómagam alkottuk. A tréninget Elena Zarokosta és Alex Koutsouris tartotta (Athéni Egyetem), de a helyi szaktanácsadói csoport vezetőjének Dimitris Valamis-nak (head of AGRO-Q) az előadását is nagy élvezettel hallgattuk. Továbbá helyi farmerek és Chris Giannakakis, a Venus csoport tulajdonos igazgatója is örömmel osztotta meg velünk tapasztalatait a hálózatosodásban rejlő hatalmas lehetőségekről.

 

i2connect Network-analízis (Forrás: Faragó Nikoletta és Virág László Marcell)

Az itthon tanultak (the innovation spiral, the circle of coherence and the triangle of co-creation) gyors átismétlését követően a gyakorlatban is megtekinthettük egy remekül felépített hálózat működését, mind termelői, mind szolgáltatói és szaktanácsadói oldalról, hiszen egy 17 hektáros, gyönyörűen beállított őszibarack ültetvényben tettünk látogatást. Az ültetvény és a telephely bejárása alatt a termelő elmondta, hogy kezdetben mennyire kétkedve fogadta az ottani szaktanácsadó kollégák hálózatépítésre irányuló törekvéseit, s mégis milyen jó, hogy élt ezzel a lehetőséggel. A farmról a Venus Ltd. konzerváló üzemébe látogattunk el, ahol a hálózatban megtermelt őszibarackot, olívabogyót és számos más terméket hoznak kereskedelembe applikálható formába.

i2connect elmélet és gyakorlat (Forrás: Faragó Nikoletta és Virág László Marcell)

Az oktatás mellett jutott idő borkóstolóval egybekötött pincelátogatásra, illetve megcsodálhattuk Imathia tartomány egy hangulatos kisvárosát Naoussa-t. Vendéglátóink gondoskodtak arról, hogy megízlelhessük a helyi specialitásokat is.

Elmondhatom, hogy nagyon lelkesen érkeztem haza ezután a látogatás után. Számomra világossá vált, hogy micsoda mérhetetlen - és Magyarországon sajnos meglehetősen kiaknázatlan - lehetőség rejlik a hálózatosodásban. Fantasztikus élmény volt megtapasztalni, hogy a görög gazdák milyen optimistán, derűsen és egy abszolút pozitív jövőképpel állnak a dolgokhoz, pedig az erősen vitatható EU-s irányelveket nekik is ugyanúgy be kell tartani. Az egyik termelő elmondta, hogy tulajdonképpen nincsen „tisztességes” rovarölő szer, de a hálózatnak köszönhetően meg tudják osztani egymással ebbéli tapasztalataikat, aminek köszönhetően versenyképes és rentábilis maradt az őszibarack termesztés az igencsak korlátozott inszekticid lista ellenére is. Ahhoz viszont, hogy ez a hálózat ilyen remekül működhessen a mindennapokban, a csoporttagoknak szövetségesként, nem pedig vetélytársakként kell egymásra tekinteniük.

 

Őszibarack termelés bemutatása (Forrás: Faragó Nikoletta és Virág László Marcell)

Jómagam azzal az eltökélt szándékkal utaztam haza, hogy feltétlenül szerveznem kell egy találkozót az ügyfélkörömmel, ahol beszámolhatok nekik a kint szerzett tapasztalataimról és alapvetően ezt az utolsó gondolatot mindenképpen megosszam velük. Hiszen az igencsak megtépázott magyar mezőgazdaságban elengedhetetlenné vált a pozitív összefogásra való hajlam és képesség, mind termelői, mind szaktanácsadói oldalról.

Végezetül szeretném megköszönni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a tanulmányút hibátlan megszervezését és a projekt keretében ennek teljeskörű finanszírozását. Minden kedves szaktanácsadó kollégának csak ajánlani tudom, hogy csatlakozzon és éljen az ilyenfajta lehetőségekkel.

 

Faragó Nikolett: Hasznos élményekkel és számtalan jó gyakorlattal, szakmai tapasztalattal gyarapodva tértünk haza a Görögországban tett látogatásunkról.

Fontosnak tartom a kapcsolatépítést akár hazai, akár nemzetközi szinten hiszen a jó, de még a rossz tapasztalatok megosztása is nagyon fontos, ezek előre mozdíthatnak minket, akár szaktanácsadóként, akár gazdálkodóként, kutatóként, legyen szó az agrárium bármely ágáról.

A kapcsolatépítés mellett fontosnak és hasznosnak tartottam a helyi gazdaságokba történő látogatást, hiszen az elméleti eszmecsere mellett legalább annyira fontos tudás és tapasztalat a saját szemünkkel látottak, tapasztaltak, akár az innováció területén, akár a konvencionális gazdálkodási gyakorlatokat illetően. Nagyon hasznos és élményekben gazdag látogatás volt az őszibarack ültetvény bejárása, majd azt követően a ’Venus’ nevű felvásárló üzem működése, felvásárlási, későbbi értékesítési, egyéb piaci csatornáinak megismerése, működési mechanizmusának bemutatása. 

Igazán élménydús program volt egy helyi szőlészet, borászat megismerése, bejárása is. A borkóstolás élménye mellett egy helyi vacsora feletti szakmai eszmecserével zárult a látogatásunk.

Azt gondolom, hogy mind szaktanácsadóként, mind gazdálkodóként egyaránt fogom tudni hasznosítani az itt megszerzett tudást és tapasztalatot, hiszen Görögország méltán híres magas színvonalú gyümölcstermesztéséről. Annak ellenére is, hogy az Európai Unió szabályozási rendszerével - mint például a ’Green Deal’ által okozott problémák, szabályozási rendszer okozta gátak - éppúgy küzdenek a görög szaktanácsadók és gazdálkodók, mint mi.

 

NAK / Jakab Ágnes, Faragó Nikoletta (szaktanácsadó) és Virág László Marcell (szaktanácsadó)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám