Megyei hírek

Az elvárásokhoz képest elmaradtak a termésátlagok Tolna megyében a 2018-as nyári betakarítási szezonban. A megye az idén is aktív részese a ,,Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" elnevezésű programnak.


Mint azt Vendégh Edit, a NAK megyei szervezetének elnöke augusztus 7-i sajtótájékoztatóján elmondta, az őszi búza megyei termésátlaga elmarad a tavalyitól, átlagosan 5,8 tonna hektáronként, holott a megyei átlag eddig általában meghaladta a 6 tonnát. A legalacsonyabb termésátlagok a tamási járásban voltak jellemzőek, ott idén azonban csak 5,5 tonna volt a hektáronkénti termésátlag, a legmagasabb, 5, 9 tonna, a szekszárd-tolnai járásban termett. A búza harmada malmi minőségű, kétharmad része pedig takarmány minőségű. Ezen kívül az árpa, a rozs, a tritikálé, a repce és a magborsó termésátlaga kis mértékben elmaradtak a korábbi években tapasztaltaktól.

A továbbiakat tekintve a kukoricának eddig kedvezett a nyár, de a hőség még okozhat gondokat. A megye homokos talajú részein kezdenek kisülni a növények. Egyelőre átlagos, jó termés várható. A napraforgót tekintve elmondható, hogy nagy tányérok fejlődtek, viszont az elmúlt hetek csapadékos időjárása következtében gombabetegség már több táblán megfigyelhető.

Tolna megye az idén is aktív részese a ,,Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" elnevezésű programnak. Mint azt Vendégh Edit elmondta, a felajánlott termény mennyisége évről évre sokszorozódik, 2011-ben tíz tonna volt a felajánlás, tavaly pedig már hatszázhuszonnyolc tonna. Ez utóbbihoz száznegyvenegy Tolna megyei termelő összesen százhuszonhat mázsa búzát adományozott. A megyében idén összegyűjtött gabonát a bonyhádi malomban fogják megőrölni, és a lisztet a megyei nagycsaládos egyesületek és a vérellátó szolgálat kapja majd meg. Az idén először pénzadományt is fel lehet ajánlani a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programra a következő számlaszámra: OTP Bank 11711010-21453881-00000000. A megyei agrárkamara augusztus 20-án a szekszárdi városi ünnepséghez kapcsolódva oszt majd cipókat az új kenyér ünnepén.


(forrás: teol.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei