Az előrecsomagolt élelmiszerek címkézésére, kiszerelésére és reklámozására érvénybe léptetett Európai Unió (EU) szintű szabályokat harmonizálni kell annak érdekében, hogy a fogyasztók megfelelően dönthessenek, valamint hogy elkerülhetők legyenek az élelmiszerek szabad mozgásának akadályai, valamint az egyenlőtlen versenyfeltételek.
A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló rendelet (1169/2011/EU) értelmében az élelmiszerekben előforduló allergénekkel kapcsolatos információ feltűntetése előre és nem előre csomagolt élelmiszerek esetében egyaránt kötelező (9 cikk (1)c és 44 cikk). Következésképpen a 2000/13/EK irányelv alapján készített segédletek frissítése időszerűvé vált. A rendelet alaposabb megértésének és pontosabb használata érdekében, megjelent az Európai bizottság közleménye az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek listájának tekintetében.
A közlemény az Európai Bizottság oldalán tekinthető meg.
NAK/Dr. Szűcs Viktória