Az élelmiszer-fenntarthatósági index (FSI - Food Sustainability Index) 34 ország helyzetét értékeli három pilléren keresztül: a táplálkozási kihívások, fenntartható mezőgazdaság, valamint az élelmiszer-veszteség és -hulladék. A gyűjtött adatok összesített eredménye szerint Magyarország bekerült a TOP 9 ország közé.
A Barilla Center for Food & Nutrition (BCFN) Alapítvány és az Economist Intelligence Unit (EIU) közös célja a fenntarthatósággal kapcsolatos tudás átadása. Az együttműködés eredményeként jelenik meg az FSI. A listát immár második éve Franciaország vezeti. Magyarország olyan országok mellett szerepel előkelő helyen, mint Japán, Németország, Spanyolország, Svédország, Portugália, Olaszország és Dél-Korea. Ezek az országok jellemzően erős és hatékonyan végrehajtott kormányzati politikát mutatnak be, amely a három fő pillérre irányul.
A tanulmányt bemutatták az Európai Parlamentben is, melynek célja a közösségi tudatosság növelése az élelmiszer-paradoxonokkal kapcsolatban, a jó gyakorlatok bemutatása és konkrét megoldások meghatározása az egyesült nemzetek fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez (SDGs - Sustainable Development Goals).
– A fenntartható élelmiszerlánc elengedhetetlenek az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Céljainak eléréséhez – mondta Martin Koehring, az Economist Intelligence Unit szerkesztője.
A klímaváltozás, vízhiány, talajromlás, a gyors urbanizáció, a fenntarthatatlan gazdálkodási gyakorlat és a nyugatias étrendek felé való elmozdulás nyomást gyakorolnak az élelmiszerláncra. Az élelmiszer-fenntarthatósági index fontos eszköz, amely segítséget nyújt a döntéshozóknak és más érdekelt feleknek az élelmiszerlánc fenntarthatóságának javítását célzó hatékony politikák kidolgozásához.
Az eredményekről további részletek találhatók itt.
(NAK/Polczer Katalin)