Mezőgazdasági termelés

Még mindig nagyon magas Európa friss alma raktárkészlete: a két legnagyobb almatermő országban még mindig több mint 1-1 millió tonna van a tárolókban. Közben pedig Oroszország korlátozza a fehérorosz frissalma- és frisskörte-exportot.


A február 1-jei adatok alapján a fő európai almatermő országok még mindig több mint 3,8 millió tonnányi friss gyümölcsöt tárolnak. Nem meglepő módon Lengyelországnak volt a legnagyobb készlete (1,215 millió tonna), közvetlenül mögötte pedig Olaszország volt (1,133 millió tonna). Lengyelországnak 262 ezer tonna gyümölcsöt sikerült értékesíteni januárban. A betakarítást követő hónapokban átlagosan mintegy 293 ezer tonna almát szállítottak eladásra. Ebben azonban benne vannak azok a hatalmas tételek is, amiket az idén a feldolgozóipar számára adtak át. Ezt az átlagot tekintve legjobb esetben is négy hónapja van Lengyelországnak, hogy kiürítse a hűtőházait, mielőtt az új szezon gyümölcsei beérkeznének. Ha mindez sikerülne, akkor az új szezont mindössze 43 ezer tonna almával nyitná. Ez előnyös lenne Lengyelország számára, hiszen a 2017/18-as szezont is 46 ezer tonnával zárta.

Ez azonban nem valószínű, mert a feldolgozás megszűnt, valamint sok gyümölcsről jelentették, hogy nem megfelelő a minősége a friss értékesítésre. Ha a készletek egy részét nem dobják ki vagy nem adják az állatoknak (ami a termelők számára gyakorlatilag ugyanazt jelenti), akkor Lengyelország több mint 100 ezer tonnányi készlettel indul a 2019/20-as szezonnak.

Lengyelország frissalma-exportja tavaly 794 320 tonna volt, összehasonlítva a 2017. évi több mint 1,03 millió tonnával. Ez egyrészt a 2017. évi alacsony termésnek volt köszönhető, másrészt 2013 óta megfigyelhető a lengyel almaexport csökkenése. A fehéroroszok felé az export 170 ezer tonna alá csökkent a korábbi több mint 435 ezer tonnáról. Fehéroroszország egy kapu volt a lengyel gyümölcsnek Oroszország felé, így kerülve meg Oroszország embargóját, de látva, hogy ezt a belépési pontot az oroszok be akarják zárni vagy legalábbis korlátozni, úgy fest, az idén is kevesebb lesz az export a fehéroroszok felé.


Oroszország korlátozza a fehérorosz frissalma- és frisskörte-exportot


Pár héttel a teljes betiltás fenyegetése után az orosz hatóságok bevezettek egy ideiglenes korlátozást a fehérorosz alma- és körteszállítmányokra. A döntés azt követően született, hogy az Orosz Nemzeti Vámhivatal április első hetében lefoglalt 39 járművet, amelyek szankcionált termékeket szállítottak, illetve 36 járművön növény-egészségügyi bizonyítvány nélküli almát és körtét találtak.

Oroszország fő állat- és növény-egészségügyi hatósága, a Rosselkhoznadzor az alábbi nyilatkozatot adta ki: „Figyelembe véve, hogy gyümölcsök és zöldségek ismeretlen növény-egészségügyi állapotban és hamisított bizonyítványokkal érkeznek Fehéroroszországból, a Rosselkhoznadzor úgy döntött, hogy 2019. április 12-től ideiglenes korlátozást vezet be a Fehéroroszországból érkező alma- és a körteszállítmányokra, amíg a jelen helyzet meg nem oldódik.” A Rosselkhoznadzor kihangsúlyozta, hogy ez a döntés ideiglenes. Korábbi tapasztalatok alapján azonban (például a fehérorosz ömlesztett tejtermékek ideiglenes zárlata esetén) Oroszország nem arról ismeretes, hogy egyhamar eltörli a korlátozásait.

Valószínűleg most is hasonló a helyzet, mivel 2014-től 2018-ra Fehéroroszország lecsúszott az első helyről a negyedik legnagyobb frissalma- és frisskörte-ellátó pozícióba. Fehéroroszország 2015-ben volt a csúcson, amikor még 550 600 tonna almát exportált Oroszországba, ami 2018-ban 122 500 tonnára csökkent. Fehéroroszország hosszantartó első számú beszállítói státuszát főként Moldova, Kína és Szerbia vette át, amely államok jelenleg fő ellátói Oroszországnak.

(NAK/Csép Adrienn és Fodor Zoltán - Forrás: Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám