Az európai mezőgazdaságot és erdészetet érintő összetett kihívásokra történő reagálás érdekében, húsz európai országgal együtt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vesz az i2connect (i2c) nemzetközi projektben.


Az projekt célja az interaktív innovációs folyamatokat támogató szaktanácsadói kompetenciák fejlesztése. A H2020-as i2c projekt eszköze, az interaktív innováció gyakorlatban történő alkalmazása. (Horizont 2020 az EU eddigi legnagyobb kutatási és innovációs programja.) Ez olyan folyamat, amelyben egymást kiegészítő ismeretekkel rendelkező (gyakorlati, vállalkozói, tudományos, stb.) szereplők együttműködnek az egyes kihívások megoldásának kidolgozásában, gyakorlatba történő átültetésében, és az eredmények szélesebb körben történő terjesztésében. Az interaktív innováció magában foglalja a már meglévő tudományos és szakmai ismeretet. Ösztönzi a gyakorlati tudás, és az innovatív gyakorlatok közös létrehozását (co-creation).

A 2019. november – 2024. október közötti időszakban működő projekt a meglévő szaktanácsadói hálózatokra és a már megvalósult sikertörténetekre építkezve szeretne még több szaktanácsadót megszólítani, egy olyan kultúraváltás ösztönzésével, amelyben az innováció az alulról jövő kezdeményezéseken alapul.
Felmerül a kérdés, hogy hogyan szolgálja ez a projekt a hazai szaktanácsadást, és ezen túlmenően a gazdák, és a NAK érdekeit. Ez a projekt illeszkedik az Európai Innovációs Partnerség (EIP-AGRI) hálózatépítéshez és az innovációs projektek ösztönzéshez. A projektben való részvétellel, és a megszerzett tapasztalat szaktanácsadói képzési rendszerbe építésével, az Országos Szaktanácsadási Központ funkcióit is erősíthetjük. A cél az, hogy a bevont szaktanácsadók felismerjék a gazdálkodók fejlesztések iránti igényét, és össze tudják őket hozni a hasonló témában „mozgolódó” szereplőkkel a közös megoldás keresésére, és így meghatározó szereplőjévé váljanak az innovációs folyamatoknak.

A projekt eredménye a szaktanácsadókon keresztül a gazdák szintjén fog hasznosulni, mert a mindennapi munkájukra hatással lesznek az új (innovatív) eszközök, vagy éppen a jó gyakorlatok, amit ezen a projekten keresztül összegyűjtenek, feldolgoznak az európai tagállamok.

A NAK által vállalt feladatok:
-    a magyarországi agrár-tudásátadási és -innovációs rendszerekről jelenleg meglévő információ frissítése;
-    az európai agrár- és erdészeti szaktanácsadói leltár feltöltése magyar oldalról;
-    a hazai „innovációs szaktanácsadók” azonosítása, készségeik feltérképezésével, képzési igényeik összegyűjtésével;
-    hazai jó gyakorlatok azonosítása a szaktanácsadók innovációban betöltött szerepéről;
-    részvétel a szaktanácsadók képzési anyagának összeállításában;
-    a szaktanácsadók számára képzések, tanulmányutak szervezése;
-    részvétel a döntéshozók számára készülő útmutató elkészítésében.

Konzorcium-partnerek

 

Bővebb információkat az i2connect programról a https://www.facebook.com/i2connect.EU közösségi oldalon találnak. NAK-kapcsolattartó: Jakab Ágnes (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 

(Jakab Ágnes/NAK)