`

Egy közelmúltban megjelent kutatás kapcsolatba hozta az emulgeálószerek fogyasztását a vastagbélrák kialakulásával. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara két együttműködő szervezetének (MDOSZ, TÉT Platform) szakmai álláspontja szerint azonban nem állapítható meg egyértelmű összefüggés a két dolog között.

 


Az Amerikai Egyesült Államok Georgia államának egy kutatócsoportja egereken végzett kísérletei alapján kapcsolatot állapított meg a vastagbélrák kialakulása és bizonyos emulgeálószerek fogyasztása között. Az 1333/2008/EK rendelet értelmében az emulgeáló szerek olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik két vagy több, nem keveredő fázisból – mint az olaj és a víz – homogén keverék képzését vagy kialakítását az élelmiszerben.
A tudóscsoport a kutatás eredményeit nemrég a Cancer Research tudományos folyóiratban tette közzé. A publikációból kiderült, hogy a vizsgált egereket három csoportra osztották: ezekből kettő emulgeálószereket fogyasztott (nátrium-karboxi-metil-cellulózt – E460, illetve poliszorbát 80-at – E433), a harmadik csoport pedig vizet. A két különböző emulgeálószert fogyasztó egerek „bélbaktériumaiban gyulladást és vastagbélrák kialakulását előmozdító változásokat” tapasztaltak.


Csak áttételesen


A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese és prof. dr. Bíró György nyugalmazott egyetemi tanár, címzetes egyetemi docens szakmai véleménye alapján a nátrium-karboxi-metil-cellulóz, illetve a poliszorbát a bél mikrobiótájának megváltoztatása útján áttételesen elősegítheti a vastagbélrák kialakulását. A karboxi-metil-cellulóz (E466) az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett adalékanyag. A poliszorbát (E432) karcogenitásának (rákkeltő hatásának) lehetősége régebben is felmerült, azonban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői által végzett értékelés alapján nem vélték indokoltnak az emulgeálószer elleni határozott lépések megtételét.


További kutatások szükségesek


A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára, Erdélyi-Sipos Alíz szakmai meglátása szerint az egereken végzett vizsgálat alapján történő valós következtetések levonásához embereken végzett, kontrollcsoportos vizsgálathoz, valamint táplálkozási napló és egyéb fontos tényezők figyelembe vételével végzett tartós megfigyelésre van szükség. A publikáció alapján további kérdések is felmerülnek. Például, hogy az emberi szervezetre vonatkoztatva mennyi feldolgozott, emulgeálószerekben „gazdag” élelmiszert milyen hosszú ideig kell fogyasztani, hogy azt a hatást érje el, mint az egerekben? Vagy az, hogy: a vizsgálatban emberekre vonatkoztatva az emulgeálószerek mellett mennyi zöldséget, gyümölcsöt, rostban gazdag táplálékot, pro-és prebiotikumokat tartalmazó élelmiszereket, nyersanyagokat ettek? Hiszen ezek a tényezők preventív hatással rendelkeznek...


Erdélyi-Sipos Alíz szerint a mikrobiommal kapcsolatban rengeteg kutatás, vizsgálat folyik a cukorbetegség, elhízás, szív-és érrendszeri betegségek tekintetében is. Ennek valószínűsíthető oka, hogy az elmúlt években a figyelem középpontjába kerültek azok az eredmények, amelyek a mikrobióták egészségre és betegségre kifejtett hatásával foglalkoznak. A bélrendszeri mikrobiota meghatározó szerepet játszik az immunrendszer kialakulásában és normál működésének fenntartásában, változása különböző betegségek okozója. Jótékony hatásúak a gazdaszervezet immunrendszerének kialakításában, megfelelő működésében, a bélfal integritásának kialakításában és fenntartásában, vitaminok képzésében, baktériumok, toxinok és antigének elleni védelemben, gyógyszerek metabolizálásában. Továbbá szerepet játszik az energiatermelésben, a rostok lebontásában és a rövid láncú zsírsavak szintetizálásában, de lehetnek a mikrobiotának olyan változásai, amelyek gyulladást váltanak ki.


Az MDOSZ-főtikár úgy vélte, az egyedi mikrobiom kialakulását egyértelműen meghatározza a környezet, az életkörülmények, az emberi élet során alkalmazott bizonyos gyógyszerek és antibiotikumok, nagymértékben befolyásolják a táplálkozással elfogyasztott anyagok és az életkor is. A 20. században a baktériumok gyulladást és betegségeket okozó hatása került előtérbe, azonban még nem ismertük a jótékony baktériumok jelentőségét a jelen vizsgálatok alapján igazolt mértékben.
Erdélyi-Sipos Alíz továbbá hangsúlyozta, hogy a rákbetegség kialakulásához nagyon sok tényező járul hozzá, mint például a helytelen táplálkozás, amely számos rizikófaktor alkotó eleme, míg az egészséges étrend a rákbetegség megelőzésben játszik jelentős szerepet. Utóbbihoz nyújt segítséget a magyar felnőtteknek szóló, az MDOSZ által kidolgozott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®, amelyet az MTA Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával is népszerűsít a szövetség.


Nem egyértelmű


A szakértői vélemények összegzése alapján az eddig rendelkezésre álló tudományos eredmények, illetve a jelen munka eredményei alapján egyértelműen nincs összefüggés az emulgeáló szerek felhasználása és a vastagbélrák kialakulása között. Azonban fontos kihangsúlyozni az egyoldalú táplálkozás esetleges veszélyeit, ezzel is felhívva a figyelmet a változatos és kiegyensúlyozott élelmiszer-fogyasztás előnyeire.

 


(NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám