Magyar cégekből álló konzorcium nyert támogatást gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem fejlesztésére.
Gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem létrehozására 1,13 milliárd forintot fordít a GOF Hungary Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló Kft. Nyíregyházán. A cég ehhez a Széchenyi 2020 program keretében 627 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.
A kutatási projektben gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékeket és a gyártáshoz szükséges malomipari technológiákat fejlesztik ki, valamint kialakítják a gluténmentesség igazolásához és dokumentálásához szükséges rendszert is. A cég konzorciumi partnerével, a KOR-AN 98 Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel azt is vizsgálni fogja, hogy mely gluténmentes növények termeszthetőek ipari mértékben.
A GOF Hungary Kft. termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonos-taggal jött létre 2004-ben, fő tevékenysége a vetőmagok és műtrágyák beszerzése mellett a megtermelt termények értékesítése. Honlapjuk szerint a társaság Magyarország harmadik legnagyobb repce exportőre évi 15-20 ezer tonna repce kivitellel, a napraforgó értékesítése meghaladja az évi 20 ezer tonnát. A másik vállalkozás rizst kivéve gabonafélék, hüvelyes növények és olajos magvak termesztésével foglalkozik.
(MTI)