`

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szárazáru gyártás témában szervezett „Tanuljunk Együtt!” gyakorlatorientált napot a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszeripari Innovációs Központjában.


A kamara által finanszírozott program 2019. május 10-én zajlott le 8 fő húsipari szereplő részvételével. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassák a szárazáru-gyártás folyamatát, különös tekintettel a gyártásközi hibalehetőségekre, melyek a végtermék minőségét befolyásolhatják. A hallgatóság első körben részletes információkat kapott az élelmiszerbiztonság témakörében, kiemelt figyelmet fordítva a jogszabályi háttérre és a húskészítmény-gyártás élelmiszerbiztonsági alapjaira.

A nap folyamán szóba kerültek a leggyakrabban előforduló gyártásközi problémák: idegen anyagok a termékben, mikrobiológiai nem megfelelőség, nem kívánatos kémiai-biológiai folyamatok, vegyszermaradványok, továbbá a hőhatás miatti hibák, úgymint a magas érlelési hőmérséklet miatti fűszerkioldás. Az előadók kiemelték a laboratóriumi vizsgálatok, valamint gyártásközi ellenőrző berendezések használatának fontosságát, mivel az élelmiszer-biztonság nem egy kötelező rossz, hanem a késztermék szempontjából fontos higiéniai és munkatechnológiai szabályozás.

Ezt követően ismertették a szárazáru-gyártás lépéseit, úgymint alapanyagok kiválasztása, adalék- és segédanyagok kimérése, nyersanyagok feldolgozása, termékek érlelése, késztermékek csomagolása. Hangsúlyozták, hogy a különbségek általában az érlelési folyamatokban vannak, akármilyen húsipari termékről legyen szó. Kitértek a PSE jellegű húsok alkalmatlanságára a szárazáru-gyártásban, kihangsúlyozva a hús gyártásközi PH-érték-mérésének fontosságát. Az adalékanyagok említésénél kitértek a nitrites só szerepére a botulizmus megakadályozása tekintetében. Szóba került a termékekhez gyártás során hozzáadott jég szerepe, amivel a mechanikus aprításkor felmelegedő húsban található fehérjék kicsapódását lehet megakadályozni.

A résztvevők fontos információkat hallhattak arról, hogy mekkora jelentőséggel bír a gyártás során a bél klipszelése, a töltési hosszúság és a töltősúly.
Az előadásokat követően lehetőség nyílt a húsfeldolgozó üzemben a hagyományos nyári turista és sajtos turista felvágott gyártástechnológiájába való betekintésre. A nap zárásaként az oktatók által korábban legyártott turista szalámik érzékszervi bírálatára került sor. Négy, sorszámozott terméket vizsgáltak, amelyek közül egy készült a receptúra szerint, a többinél felfedezhetők voltak különböző hibák, úgymint a színt adó kármin hiánya, és a hozzáadott fehérje hiánya. A résztvevőknek lehetősége volt a saját termékek bemutatására is, így véleményt kaphattak a termékek minőségéről és esetleg segítséget a minőség javításához.


(NAK/ Eckert Zoltán)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám