A durumbúza, vagy más néven keményszemű búza a Közel-Keletről származik. A mediterrán térségben jelenleg is fontos élelmezési alapanyag. Tojás nélkül készíthető belőle száraztészta, darájából kuszkusz, illetve a durvára tört szemekből bulgur. A korszerű, egészséges táplálkozás kedvelt alkotója.
A korszerű nemesítési eljárásoknak köszönhetően, a jobb tűrőképességgel rendelkező fajták miatt az elmúlt évtizedekben széles körben elterjedt a világban. Ma már termesztése lehetséges a hidegebb téli időjárású kontinentális éghajlaton, így hazánkban is. A világ legnagyobb termelői Kanada, USA , Mexikó, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, de Közép-Kelet-Európában is egyre növekszik a termőterülete.
Hazánkban a kezdeti néhány ezer hektárról mára 30 ezer hektár fölé növekedett a termőterülete, amely több tényezőnek köszönhető. Jól beilleszkedik a vetésforgóba, technológiája a közönséges búzáéhoz nagyon hasonló, valamint hosszabb távon gazdaságosan termeszthető – magyarán a termelésében van perspektíva! A Magyarországon termesztett durumbúza vetésterülete tavaly elérte a 33 ezer hektárt, amely az összes búza-vetésterület valamivel több mint három százaléka. Az elmúlt öt évet figyelembe véve ez jelentős növekedés, mivel 2013- ban még mindössze 15 ezer hektáron (1,3%) termesztették a gazdák e kultúrnövényünket. Összehasonlítva a 2017-es évek eredményével, mintegy 260 kg-mal sikerült növelni a hektáronkénti termésátlagot. Ugyanez az érték búza esetében 800 kg. Következésképpen tehát vannak még lehetőségek e téren is.
A jó minőségű magyar durumbúza keresett alapanyaga mind a hazai, mind a nyugat- és dél-európai feldolgozóknak. A Kárpát-medencei körülmények különösen alkalmasak arra, hogy magas fehérjetartalmú, acélos durumbúzát termeljünk. A feldolgozók megkedvelték durumtermékeinket, akikhez vízi, vasúti vagy közúti fuvarozással juttatjuk el a megrendelt árut. Az utóbbi fél évtizedben a közepes és jó minőségű termény átlagára hatvanezer forint volt tonnánként, a termelő telephelyén gépkocsira rakva.
Az elmúlt években az időjárás kedvezett az őszi vetésű gabonák, így az őszi durumbúza termesztésének is, így a megfelelő termesztéstechnológia mellett a gazdálkodók stabil termésátlagra és jó minőségű terményre számíthattak. A 2017-es év ősze és a magunk mögött hagyott tél szintén nem jelentett kihívást a durumbúza vetésében és az állományok áttelelésében. Mindössze a hótakaró nélküli területeken okozott a mínusz tíz fok alatti hőmérséklet alig észrevehető fagyási károkat, ezeket azonban a növények a vegetáció tavaszi megindulásakor maradéktalanul kiheverték. Kedvezett a durumbúza-vetésterület folyamatos növekedésének a kereskedők által kínált, kiszámíthatóan magas felvásárlási ár, vonzóvá téve az új kultúrnövényt kereső termelőknek az addig szinte ismeretlen gabonát. A kereskedők és a durumbúza termelési rendszert szervező piaci szereplők ezek miatt a termesztésterület további növekedésében, a magas piaci árak stabilizálódásában és a termesztéstechnológia fejlődése miatt a termésátlagok folyamatos emelkedésében bíznak.
Az elmúlt esztendőben konzorciumi együttműködés keretein belül létrejött az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer. Célkitűzéseik között a termelés és az exportpiacok bővítése mellett az egészséges életmód, illetve a korszerű táplálkozás igényeihez illeszkedő durumbúza-termékek előállítása és népszerűsítése is szerepel. Egy olyan termelési integrációt szándékoznak működtetni, amelyben a résztvevők közös munkájának eredménye a magas minőségű tésztagyári alapanyag. Integráció keretében kívánják megismertetni a témát a magyar gazdálkodókkal, utat nyitva számukra a durumbúza-termelés adta lehetőségekhez történő csatlakozásra.
A durumbúza-termesztésben részt vevőknek az elmúlt években kevés lehetőségük volt szervezett körülmények között a szakmai tapasztalatcserére, ezért tartjuk fontosnak felhívni a figyelmet az idei rangos eseményre, az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer szervezésében Nádasdon tartandó Első Magyar Durum Napra. A rendezvény pontos helyszínéről, dátumáról és programjáról minden érintettet tájékoztatni fogunk a kamara hírcsatornáin.
(NAKlap, 2018. május)