`

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a 2018. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelveit és az országos hatósági ellenőrzési tervét. Kiemelt figyelmet szentelnek a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozásoknak és azok alkalmazottjainak.


2018. második és harmadik negyedévében, azaz április 1-től szeptember 30-ig számíthatnak látogatásra az érintettek. A tárca szerint azért fókuszálnak a mezőgazdaságra, mert a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt az egyik legveszélyesebb területnek számít. A sajátosságok miatt ugyanis – például a szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, vegyi anyagokkal történő munkavégzés – magas azoknak a veszélyforrásoknak a száma, amelyeknek a munkavállalók ki vannak téve. Ezt a statisztika is alátámasztja: 2016-ban összesen 837 munkabalesetet jelentettek az agráriumi munkáltatók, amelyből 18 halálos, 7 pedig súlyos volt. Az NGM megjegyezte, az országos célvizsgálat kapcsolódik a 2017 nyarán elindított kétéves mezőgazdasági munkavédelmi kampányhoz. (Ebben a NAK is részt vesz saját szervezésű tájékoztató fórumaival.) A tervbe vett ellenőrzések számáról meglehetősen szűkszavúan fogalmaz a tárca, annyit közöltek, hogy „munkavédelmi feladatot ellátó állami tisztviselőnként 10 munkáltató” fér bele, a fővárosban pedig a III. kerületi járási hivatal vezetője határozza meg, hogy kihez látogatnak el a hatósági szakemberek.

Ugyanakkor az első és a negyedik negyedévben felkészülhetnek a munkakörülmények célvizsgálatára azok az agrárcégek, amelyek dolgozókat kölcsönöznek. Az ilyen típusú ellenőrzést a tárca szerint az indokolja, hogy 2016 első kilenc hónapja alatt több mint 500 munkabaleset történt a kikölcsönzött munkaerők körében, és amelyek közül több súlyos eset is volt. Mindkét hatósági célvizsgálat során az esetleges cégeket érintő szankció, a munkavédelmi bírság – jogszabály alapján – 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet, míg adott esetben a munkavállalók 500 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújthatók.

Kifejezett munkaügyi ellenőrzéseket is végez az NGM jövőre. 2018. március és április között általánosan a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó, 2018. január 1-től érvényes rendelkezések betartását vizsgálják majd meg. Június és július során pedig a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányul az akcióellenőrzés. Szeptember és október folyamán a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszer- és italgyártási alágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatára kerül sor. Ezt a minisztérium azzal indokolta, hogy ezeknek a terülteken tevékenykedő vállalkozások körében évek óta nem volt ilyen ellenőrzés, illetve egyes terülteken nőtt a súlyos jogsértések száma. (nak.hu)

 


Zúzógépbe szorult egy ember lába

A mezőgazdaság veszélyes voltát egy újabb eset is igazolta. A baon.hu híradása szerint mezőgazdasági gépbe szorult egy férfi lába Bócsa közelében november 11-én. A soltvadkerti önkormányzati tűzoltók segítettek rajta. Az egység feszítővágó és gyorsdaraboló segítségével szabadította ki a sérültet, majd átadta őt a mentőknek.


 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám