Több, mint két hete zajlik az idei egységes kérelmek benyújtása. Kollégáink visszajelzései alapján szeretnénk röviden összefoglalni az indulás óta tapasztaltakat, valamint beszámolni néhány hasznos és közérdekű információról.

Az országosan benyújtott kérelmek száma a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint meghaladja a 60 ezret, amely eddig több, mint 808 ezer hektár területet fed le. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai általi benyújtások aránya 83 százalék feletti.

A bíztató számok ellenére arra kérjük gazdálkodóinkat, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra a kérelmek benyújtását, amennyiben még nem tették, mihamarabb egyeztessenek időpontot falugazdászaikkal, hogy az egységes kérelmek szankciómentesen és időben benyújtásra kerülhessenek.

Az eddigi adatok, megyei tapasztalatok és falugazdászaink visszajelzése alapján elmondható, hogy az idei egységes kérelem indulása zökkenőmentes volt, a beadás első heteiben komolyabb fennakadás és probléma nem jelentkezett. Azonban ezúton szeretnénk felhívni néhány dologra a figyelmet.

Fontos tudnivaló, hogy idén - a tavalyi évtől eltérő módon – a NAK falugazdászai által beadott kérelmekkel kapcsolatban több e-mailt is kapnak a gazdálkodók. Kérjük Önöket, hogy minden ilyen e-mailt nyissanak meg és figyelmesen olvassanak el, valamint kövessék a benne lévő instrukciókat, hogy a kérelem beadása véglegesnek tekinthető legyen.

Kollégáink telefonos elérhetőségéről a www.nak.hu oldalon elérhető falugazdász keresőn (https://www.nak.hu/kamara/ugyfelszolgalat-es-falugazdaszok) tájékozódhatnak, amelynek segítségével a gazdálkodók a kérelem benyújtásukkal kapcsolatban közvetlenül tudnak időpontot, illetve szükség esetén helyszínt egyeztetni. Kérjük Önöket, hogy a hatékony ügyintézés érdekében legyenek elérhetőek a megadott telefonos elérhetőségükön.

A kérelmek szankciómentes benyújtására már kevesebb, mint egy hónap áll rendelkezésükre. Amennyiben 2021. május 17-ig elmulasztják beadni egységes kérelmüket, úgy 2021. május 18. és június 9. között ugyan még van lehetőség azok beküldésére, de ebben az esetben számolniuk kell azzal, hogy a támogatási összeg munkanaponként 1% késedelmi szankció alkalmazásával lehetséges. Felhívjuk figyelmüket, hogy a 2021. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmek érdemi vizsgálat nélkül visszautasításra kerülnek.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei