A Tojásszövetség és a TÉT Platform a gyerekek hiányos, helytelen reggelizési szokásaira javasol megoldást, ami egyúttal a tojásfogyasztás emelkedését is jelentené.


Minden év októberének második péntekje a tojás világnapja, ebből az alkalomból Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége – az október 9-i sajtótájékoztatója keretében – a tojás fogyasztását növelő céllal felhívást tett közzé az a szülők és a gyerekek számára. A mottója is frappáns: „Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!”

Mindennek oka, hogy – a TÉT Platform Egyesület 2016-os felmérése szerint – az iskoláskorú gyerekek több mint fele nem minden nap reggelizik, és inkább a vacsora a legfontosabb étkezés számukra. Pedig a tanuláshoz, az órákon való koncentrációhoz, a napi energiaszükséglet biztosításához elengedhetetlen a teljes értékű reggeli. A sajtótájékoztatón Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője elmondta, egy iskoláskorú gyerek ideális reggeli étkezésének kalóriatartalma kb. 300-450 kilokalória (kcal). Egy tojásos reggeli pedig fedezi ezt az energiaigényt – például egy főtt tojásos magos zsemle 1 közepes paprikával és 2 dl gyümölcsteával kb. 289 kcal-át tartalmaz, tápanyag-összetételét tekintve 14 gramm (g) fehérjét, 13 g zsírt, 29 g szénhidrátot és 5 g rostot tartalmaz. (Összehasonlításképpen egy kakaós csiga energia- és tápanyagtartalma a következő: energia – 326 kcal, fehérje – 4 g, zsír – 15 g, szénhidrát – 43 g, rost – 2 g.)

Egy tápláló tojásos szendvics

 

A szakember megjegyezte, egy tojásos reggeli vagy előrecsomagolt tízórai (pl. tojás, magos kifli, friss zöldség), olyan fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrást, valamint rostot, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztost, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék gyereknek – de még a felnőtteknek is – a nap első részére. Hozzátette, az otthoni tojásos reggelik mellett szól az is, hogy a felmérés szerint a gyerekek 66 százaléka elsősorban az íz alapján dönt egy-egy étel mellett, és kifejezetten az otthoni ételeket kedvelik.
– A vegyes, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra kell szoktatni a gyerekeket, hiszen a tanult dolgokat egy egész életen át viszik magukkal. Emellett pedig betegségmegelőző és egészségmegőrző szerepe is van – fűzte hozzá Antal Emese.

– Akkor kerülhet be ténylegesen a gyerekek reggeli étrendjébe a tojás, ha gyorsan elkészíthető, ízletes variációkat készítünk reggelire. Vagy ha nem is eszik meg azonnal, akkor ezek be is férnek egy dobozba és egy szünet alatt megehetők tízóraira – hangsúlyozta Magos Zoltán, a Capriccio lakásétterem séfje.

A séf pedig három, valóban könnyedén és gyorsan elkészíthető ételt rakott össze: a tojásos-zöldséges tortilla tekercset, a baconos-tojásos lepényszendvicset és a tükörtojásos-sajtos szendvicset.


(nak.hu/RF)