Minden várakozást felülmúlva 136 nevezés érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal által közösen meghirdetett, Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathonra. Az ötletverseny céljairól, az agráriumban rejlő innovációs lehetőségekről Győrffy Balázs, a NAK elnöke beszélt az agrarszektor.hu-nak.


(…) – Miért fontos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára, hogy egy ilyen versenyt kezdeményezzen? Milyen eredményeket várnak ettől?
– A verseny célja, hogy az egyetemisták, pályakezdők és startupok megszólításával felhívja a figyelmet az agráriumban rejlő innovációs lehetőségekre. Bemutatjuk a fiatal generációnak, hogy az agrárszektorban is a legújabb technológiákat használják, tehát nem az az elavult terület, ahogy sokak fejében létezik. Ezzel a mezőgazdaság népszerűsítése is célunk, valamint az is, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agráriumban, lehetővé téve az ágazat fejlődését. A verseny különlegessége, hogy a szélesebb látásmód érdekében nem csak agrár-szakterületről vártunk jelentkezőket. Így nagy eséllyel hozhat sikert egy más szektorban már működő jó megoldás átültetése az agráriumba. A számok alapján úgy tűnik, hogy felkeltette a fiatalok érdeklődését a téma. A versenyre 136 nevezés érkezett, többségében nem agrárterületről, és külön öröm számunkra, hogy a határon túlról is sokan pályáztak.


– Hogyan tudják segíteni a NAK szakértői a versenyzőket a gyakorlatban a verseny alatt, és mik a tervek a verseny utáni együttműködésre?
– A hackathonon résztvevő csapatok még nem startupok, de a vállalkozói ambíció megvan bennük. Az esemény segítséget nyújt nekik abban, hogy javarészt ötletfázisban lévő kezdeményezéseikről – legyen az termék vagy szolgáltatás – azonnali visszajelzéseket, tanácsokat kapjanak és a validáció felé vehessék az irányt. A 24 órás hackathon keretein belül a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik ötleteiket, majd a verseny végén kell azt bemutatniuk egy szakmai zsűri előtt. A versenyen tematikus workshopok és olyan mentorok, szakemberek, valamint a NAK szakértői gárdája állnak a versenyzők rendelkezésére, akik segítségükre lesznek, ha elakadnak az ötlet kidolgozásában. A versenyen bemutatott megoldásokat a zsűri értékeli, arról pedig a köztestület dönt, hogy szeretne-e további együttműködést a versenyzőkkel. Kimondott cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások – akár kamarai szolgáltatás formájában – beépüljenek a hazai agrárszektorba. (…)


– Az innovációs ötletverseny az első lépése egy olyan hosszabb távú agrárinnovációs programnak, amely segíti a területen érvényesülni kívánó startupok gyors fejlődését és piacra jutását. Milyen további elemei vannak ennek az innovációs programnak, mi várható a következő hónapokban?
– A NAK a szektorba való beágyazottságának és kiterjedt szakmai hálózatának köszönhetően olyan együttműködéseket tud előmozdítani, amelyek során a startupok működő gazdaságokban modellezhetik le a termékeiket, valamint közvetlen visszajelzést kaphatnak a gazdáktól, felhasználóktól. A kamara szakmai csapata mindemellett egy olyan validációs keretrendszert tud biztosítani a csapatok számára, amely aktív segítséget nyújthat a termékfejlesztésben, és segíthet a befektetők és a startupok közti gyors és eredményes együttműködésben. A program részeként kiemelt szerepet kap az újszerű megoldások gazdákhoz való eljuttattatása. Ezen célok mentén építettük fel a programot a Design Terminallal közösen, figyelembe véve két szervezet erőforrásait és tapasztalatait.


A teljes interjú itt olvasható.

A Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon versenyről bővebben itt lehet olvasni.


(agrarszektor.hu/nak.hu)