Az orosházi gasztronómiai eseménysorozat egyik fontos eleme a helyi gazdakör által szervezett Orosházi Hagyományok-Ízek Versenye.
A közel egy évtizedes, általában februárban sorra kerülő egynapos rendezvény célja a helyi paraszti kultúra gasztronómiai értékeinek bemutatása. Így elsősorban a disznótoros ételek, a helyi gyümölcsből készült pálinkák kerülnek terítékre, de nem hiányozhat az asztalról a csíramálé sem, mely egyedülálló desszert a városban és környékén.
A rendezvényen nem csak az orosházi ízek kóstolhatók, hiszen évről évre több csapat nevez be más településekről, sőt külföldről is. A rendezvény sikerére jellemző, hogy az elsőt még a művelődési ház egyik termében rendezték meg, a 2014-est már a Táncsics gimnázium tornatermében, mára Orosháza piactere és művelődési központja együttesen tud csak helyet biztosítani a rendezvény számára.
A kísérőprogramok is figyelemre méltók, hiszen disznótoros bemutató, lakodalmas zenei aláfestés, kézműves vásár színesíti a programot.
A XIV. Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyének időpontja idén: 2020. február 29. Részletek itt.
(nak.hu)