Vármegyei hírek

A Szakmakóstoló-hét rendezvényt Fejér megyében 2020. augusztus 10. és augusztus 14. között Velencén, a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal együttműködve rendezi meg a NAK megyei szervezete.


Az agráriumhoz tartozó mezőgazdasági szakmák közül a gazda szakma (állattenyésztő szakmairány, növénytermesztő szakmairány) népszerűsítése, vonzóvá tétele a cél a 12-13 éves korosztály számára. A diákok a rendkívül intenzív hétbe már az első napokban is belekóstolhattak.

A hétfői napon a hét céljának ismertetése és a pályaorientációs hét házirendjének megbeszélése után önismereti játékokkal ismerték meg egymást a résztvevők, meghatározták a csapatok neveit és elkészítették a csapatzászlójukat. Ezt követően megismerkedtek az iskolával, a tankertészetben termesztett kultúrnövényekkel, gyümölcsösökkel, az állattartó teleppel, a telepen tartott állatokkal (szarvasmarha, juh, sertés, baromfi), délután következett a „gazda olimpia”. A verseny során erőnléti és ügyességi játékok voltak, köztük: traktorhúzás, talicskatolás terménnyel, gumicsizma célba dobás, szalmabála gurítás, tojásdobálás, tojáshabverés időre, almagyűjtés vizes vödörből.

A keddi napon a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt.-nél a teleppel és a tartástechnológiával ismerkedtek meg a tanulók. Megtekintették a tehenek különböző korcsoportjait, a takarmányféleségeket, a borjúnevelés technológiáját, az elletőistállót, a gondozást, a tej összetételét és kezelését, ezek után pedig a fejést is kipróbálhatták a résztvevők. Ebéd után bemutatták a különböző tejtermékek gyártástechnológiáját, a felhasznált anyagokat és eszközöket, a tejtermékek minőségi követelményeit, csomagolását, jelölését, tárolását. A tejtermékek kóstolása után pedig mindenki elkészíthette a saját gomolyasajtját és egy különleges sajttálat is.

Ezt követően Borbás Edit egyéni vállalkozónál megtekinthették az almaültetvényeket, a hűtőházat és a családi gazdaság működését, a munkafolyamatokat. Tájékoztatást kaptak a gyümölcsök, aszalványok és zöldségek értékesítéséről és feldolgozásáról. A tartósítószer-mentes, 100 százalékos gyümölcslevet a gazdaság korszerű gépsorán állítják elő és csomagolják, amit a tanulók is kipróbálhattak egy mobilgépen, majd meg is kóstolhatták az általuk elkészített gyümölcsleveket.

A hét további napjain a diákok különböző kézműves termékeket készítenek (pl. ostorfonás), megismerkednek az állattartással és annak munkafolyamataival (birkakörmözéssel, növénytermesztéssel, feldolgozással, tartósítással, a különböző gyógynövényekkel) és ellátogatunk a MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetébe is, ahol interaktív műhelyben laborfoglalkozásokon vesznek részt.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám