Sajtóközlemények

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program adományozó ünnepsége Martonvásáron, az Agrártudományi Kutatóközpontban került megrendezésre 2021. november 4-én. Idén – több mint 8000 határon inneni és túli magyar gazda jóvoltából – mintegy 1100 tonna terményadomány gyűlt össze, ami közel százezer rászorulóhoz kerül.

 Az ünnepségen Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége ismét fővédnökként üdvözölte a résztvevőket, és örömmel egészítette ki a szervezők lisztadományát a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban nevelkedő gyermekeknek szánt ajándékcsomaggal. Az esemény anyaországi és külhoni vendégeit szintén régi ismerősként köszöntötte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, méltatva a program fejlődését, amely alig egy évtized alatt – országhatárokat és kontinenseket átívelve – a világ magyarságának közös ünnepévé vált.

A szervezők képviseletében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy a Kárpát-medence teljes gazdatársadalmát megmozgató, Magyar Örökség-díjas program 2021-ben is sikerrel zárult, hiszen a búzaadományok mennyisége meghaladta az 1000 tonnát. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a határon túli adományozás jelentőségét emelte ki beszédében, megköszönve a közel 5000 határon túli magyar gazdának az adományát. A diaszpóra magyar közösségei szintén egyre intenzívebben kapcsolódnak be a programba, ami aláhúzza annak fő üzenetét: „Egy kenyéren vagyunk…”

Böjte Csaba testvér a rendezvényen mondott köszönetet az adományokért, amelyből több tíz tonnányi liszt és egyéb termény segíti az általa működtetett gyermekotthonok lakóinak ellátását. Böjte Csaba testvér árvái mellett sok száz határon inneni és túli szociális intézménynek jut adomány idén is a Magyarok Kenyere programban, az adományozottak között van például a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Szent Erzsébet Társulás, a nagydobronyi gyermekotthon és az erdélyi Csibész Ifjúsági Alapítvány.

A Magyarok Kenyere program az elmúlt több mint egy évtized alatt folyamatosan fejlődött, és a jövőben is bővül. Egyebek közt már pénzadományok, illetve a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával is lehet segíteni a célkitűzések elérését. Továbbá vetőmag- illetve egyéb terményadományok, valamint a szervezőknél felhalmozott tudásbázis révén komplexebb támogatást is nyújt a rászorulók számára.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei