Sajtóközlemények

Június 1-től július 14-ig tart az idei tagdíj-megállapítási időszak.

2023. június 1-jén megkezdődött a tagdíj-megállapítási időszak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). A köztestület országos küldöttgyűlésének döntése értelmében a tavalyi 1 milliárd Ft-os keret után idén újabb, közel 2 milliárd Ft összegű tagdíjkedvezményt nyújt a NAK tagsága számára.

2023. június 1-től július 14-ig tart a tagdíj-megállapítási időszak az árbevétel alapú tagdíjat fizető magánszemélyek (őstermelők és egyéni vállalkozók), illetve gazdálkodó szervezetek számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál. Az idei évben már az új tagdíjstruktúra szerint történik a tagdíjak számítása.

A NAK országos küldöttgyűlése tavaly döntött a tagdíjrendszer átalakításáról. Az új szabályozás szerint az árbevételük alapján fizető tagok esetben az éves minimum tagdíj az előző évi bruttó havi átlagkereset 1 százaléka (ezer Ft-ra kerekítve), az éves maximum tagdíj pedig az előző évi bruttó havi átlagkereset négyszerese (50 ezer Ft-ra kerekítve). A minimum és a maximum tagdíj között a korábbi sávos rendszer helyett egy arányosabb teherviselést jelentő, lineáris, a gazdasági teljesítményt lekövető rendszer lépett életbe: a tagok egyöntetűen éves árbevételük 1,9 ezrelékét fizetik éves tagdíjként. Ennek köszönhetően a jövőben nem fordulhat elő például az, hogy ha valamely tag árbevétele akár 1 Ft-tal is átlépi a korábbi III. tagdíjsáv felső határát (az 50 millió Ft-ot), akkor éves tagdíja az 5-szörösére, 30 ezer Ft helyett 150 ezer Ft-ra nő. A Központi Statisztikai Hivatal által a 2022-es évre közzétett bruttó havi átlagkeresettel, 515.800 Ft-tal számolva a tagdíj minimum összege 5.000 Ft/év, maximum összege pedig 2.050.000 Ft/év lenne idén kedvezmények nélkül.

A tagdíjrendszer átalakítására azért volt szükség, mert a 10 éve változatlan tagdíjminimum (évi 2.000 Ft) és tagdíjmaximum (évi 1.000.000 Ft) fokozatosan „elinflálódott”. Az elmúlt 10 évben a minimálbér és a bruttó havi átlagkereset több mint a duplájára emelkedett. Az új, évi 5000 Ft-os minimum tagdíj reálértéken megegyezik a 10 évvel ezelőtti évi 2000 Ft-tal, a minimum tagdíj 10 éve is és most is a minimálbér kb. 2 %-át teszi ki. Fontos megjegyezni azt is, hogy a háború következtében elszabadult energiaárak, valamint a magas infláció jelentősen növelte a mintegy 600 fővel és 1000 ügyfélszolgálati hellyel működő falugazdász-hálózat fenntartásának, működtetésének költségeit. A Közös Agrárpolitika változása miatt pedig egyre több feladat hárul a Kamarára, hiszen a támogatási rendszer a korábbinál jóval bonyolultabb lett. Ahhoz, hogy a gazdák maradéktalanul le tudják hívni az őket megillető támogatásokat, a Kamara hálózatát fejleszteni kell, ennek viszont komoly költségei vannak.

A tagdíjstruktúra átalakításának köszönhetően több tízezer tagnak kedvezőbb, vagy közel hasonló összegű lesz a tagdíja, mint a korábbi szabályok szerint számított. Azok viszont, akiknek emelkedik a tagdíja, összességében mintegy 2 milliárd Ft értékben tagdíjkedvezményt kapnak, a NAK ezzel kívánja segíteni tevékenységüket a jelenlegi gazdasági helyzetben. A tagság több mint 80 százaléka, mintegy 320 ezer tag részesül kedvezményben. Tavaly a történelmi aszály és az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági körülmények miatt 1 milliárd forintos tagdíjkedvezmény-keretet biztosított tagjainak a NAK, így 2022-23-ban a kedvezmény teljes összeg megközelíti a 3 milliárd Ft-ot.

A NAK árbevétel alapú tagdíjat fizető tagja vagy képviselője 2023. június 1-től tekintheti meg a Kamara portáljáról (www.nak.hu) bejelentkezést követően elérhető e-Iroda fiókjában a NAK által számára megállapított 2023. évi tagdíjat. Az adatok módosítására és a további, a korábbi évekből már ismert kedvezmények pótlékmentes igénybevételére a tagdíj-megállapítási időszak végéig, 2023. július 14-ig van lehetőség. Azok a NAK által megállapított tagdíjak, amelyeknek eddig az időpontig sem az elfogadásuk, sem a korrekciójuk nem történik meg, a NAK Alapszabálya értelmében elfogadottnak minősülnek. A tagdíj megfizetésének határideje szintén 2023. július 14.

A NAK kéri tagjait, hogy naprakész információkért kövessék nyomon a köztestület portálját (www.nak.hu), tanulmányozzák a tagdíj-megállapítással kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseket, vagy forduljanak bizalommal falugazdászaikhoz, illetve a NAK ügyfélszolgálatához (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; +36 80 900 365).

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám