Első alkalommal került megrendezésre – a „Magyarország étele” rendezvény keretében – az Agroturizmus Étele verseny.
A versenyt a Kislépték Egyesület és az ÉTREND Egyesület együttműködése hívta életre. A szakmai programok a Kislépték Egyesület főszervezésében, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) társszervezésében valósultak meg. A kétnapos program április 25-26-án, Szolnokon, a Debreceni Egyetem Campusán került megrendezésre.
Az esemény megnyitóján Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében a helyi termékek jelentőségére hívta fel a figyelmet, a globális ellátási láncokkal szemben. Kiemelte, Európában is újszerű ez a kezdeményezés, amely a kiváló termelői ételeket a gasztronómián keresztül is bemutatja a fogyasztók számára. Beszédében megköszönte a Herman Ottó Intézet, valamint a NAK közreműködését és kiemelt szakmai támogatását a rendezvény megvalósításához. Franyik Ferenc, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Ifjúgazda Tagozat elnöke a helyi termékek értékeire, közösségmegtartó erejére hívta fel a figyelmet. Örömét fejezte ki, hogy a „Termőföldtől az asztalig” gondolatkör ilyen magas színvonalon és formában ezen a versenyen is megjelenik.
Az Agroturizmus Étele 2025 keretében a verseny egyéni (termelő és családja), valamint REL csapatok kategóriában zajlott. A REL csapatok tagjai lehettek termelők és séfek is. A döntőbe két csapat, illetve hét egyéni versenyző került be. A rangsort a döntőben megfőzött ételek kóstolása, tálalása és a konyhatechnológiai értékelés határozta meg. A zsűri tagjai elismert séfek és vidékfejlesztési szakértők voltak. A Kislépték Egyesület fontosnak tartotta, hogy a menük vidékfejlesztési és fenntarthatósági szempontú értékelése is megvalósuljon, ezért egy szakmai zsűri bevonásával vizsgálta és különdíjjal jutalmazta a győztest. A zsűri a beérkezett nevezési lapok leírásai és a beküldött ételfotók alapján értékelte a döntőbe a menüket. Szempont volt többek közt a környezeti, társadalmi fenntarthatóság, a kreativitás, a tradíció, az újszerűség, a táji jelleg (terroire), az alapanyagok felhasználásának ötletessége és sokszínűsége, a termelői és a bio alapanyagok, valamint az ételek elnevezése is, a felhívásban megfogalmazottak szerint.
A rendezvény ideje alatt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (Herman Ottó Intézet) támogatásában közel 25 termelő és kézműves, valamint vidékfejlesztési szervezet mutatkozott be termelői vásár és vidékfejlesztési kiállítás keretében. Bemutatkoztak a Szolnoki Kosár közösség termelői, akik többek között sajtokat, mézet, lekvárokat, friss spárgát kínáltak a vendégeknek. A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület termelői friss idény jellegű zöldségekkel, homoktövis és chili termékekkel készültek. De érkeztek helyi termelők a térség több pontjáról, hústermékeikkel, fermentált ecet termékeikkel is.
A rendezvény kiemelt vendégeként érkezett a Pannon Helyi Termék Klaszter csapata, akik helyi termékeik mellett a „Helyben vagyunk” védjegyet is bemutatták. A kiállítás azonban nemcsak értékesítési lehetőséget biztosított a termelők számára, hanem egy Gasztroszemlén is részt vehettek a jelentkezők. Ennek a célja az volt, hogy a termékek és maguk a termelők is az értékelési folyamat eredményeként visszajelzést kapjanak termékeikről, valamint értékesítési technikáikról a séfektől.
IIEREDMÉNYEK:
Agroturizmus Étele 2025 – egyéni verseny:
I. helyezett – Champion-díj: Bükkalja – Csupaszív Fürjészet (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Bogács)
II. helyezett: HB Mangalicafarm (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Gesztely)
III. helyezett: Országh Gazda (Somogy vármegye, Balatonszentgyörgy)
Agroturizmus Étele 2025 – csapatverseny:
I. helyezett – Champion-díj: Tokaj Art Wine (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, Tállya)
II. helyezett: Bakonyi Ízvarázslók – Olaszfaluért Kulturális Alapítvány (Veszprém Vármegye, Olaszfalu)
Kislépték Egyesület különdíja:
Farm Inn Porta (Zala vármegye, Zalacsány)