Élelmiszer-feldolgozás

Az élelmiszer összeköti a természeti és a társadalmi környezetet. Azonban számos tényezőnek köszönhetően a jelenleg működő élelmiszer-ellátó rendszerek hosszú távon nem fenntarthatók.


Az Európai Bizottság tudományos tanácsadó testületét támogató európai akadémiai konzorcium (Science Advice for Policy by European Academies, SAPEA) legújabb jelentése alapján az élelmiszerek iránti globális kereslet a jövőben növekedni fog. Ennek kielégítéséhez nem elég a termelékenység fenntartható módon történő fokozása, hanem elengedhetetlen, hogy a lineáris tömegfogyasztást felváltsa a körkörös gazdálkodás. Vagyis meg kell változtatni normáinkat, szokásainkat, rutinjainkat. Az ilyen mértékű változásoknak az egyéni szintet mellőzve, kollektív módon kell megvalósulniuk.

Az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében a keletkező hulladék mennyiségét csökkenteni kell, illetve visszaforgatását növelni. Arra vonatkozóan, hogy mely intézkedések működnek a leghatékonyabban a gyakorlatban korlátozott tapasztalattal rendelkezünk, így a megtett lépéseket körültekintően kell értékelni.

A teljes jelentés a SAPEA oldalán olvasható.

Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése