A fagyasztva szárítás (liofilezés) az íz, a szín, az aroma és a szerkezet megőrzése mellett stabil és kényelmes élelmiszereket biztosítanak, mindemellett gyors rehidratációt követően az eredetihez megtévesztésig hasonló terméket eredményez – derül ki az Európai Fagyasztva Szárítás (European Freeze Dry) oldaláról.
A kíméletes technológia lényege, hogy a fagyasztott termék víztartalmát alacsony nyomáson, lassú hőközlés mellett elszublimáltatják. Vagyis a víz a szilárd (jég) halmazállapotból közvetlenül – a folyadékfázis kihagyásával − gáz halmazállapotú gőzzé alakul. A folyamat − a termék paramétereitől függően − kb. 24 órát vesz igénybe. A végtermék minimális víztartalma lehetőséget nyújt arra, hogy a mikroorganizmusok szaporodásának visszaszorítása révén a szárítmányok akár két évig is eltarthatók legyenek.
A kíméletes tartósítást igénylő termékfejlesztések során érdemes számolni a fagyasztva szárítással. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő természetes és vegán élelmiszerek (pl. édes burgonya, cékla, karamellizált hagyma, fekete szemű bab) eltarthatóságának fokozásához az eredeti érzékszervi és beltartalmi tulajdonságok megőrzése mellett kiváló lehetőséget nyújt a lioflizálás. Egy másik új alkalmazási területet jelenthetnek a húshelyettesítő élelmiszerek, ahol kiemelten fontos a húshoz hasonló érzékszervi tulajdonságok megőrzése. Mindemellett az étrend-kiegészítők esetében is előszeretettel használható a technológia. Ilyen megoldás például a fagyasztva szárított máj, amelyet vaskiegészítésben alkalmaznak.
Mivel a kíméletes fagyasztva szárítás folyamán az értékes beltartalmi összetevők nem károsodnak, a betegségek leküzdéséhez (pl. elhízás) és az életminőség javításához hozzájáruló élelmiszerek és étrend-kiegészítők fejlesztésének egyik ígéretes megoldása lehet. A koronavírus krízishelyzete rámutatott, hogy a liofilezéshez hasonló kíméletes technológiáknak fokozott jelentősége van az egészség megőrzését segítő, fokozását támogató hosszan eltartható élelmiszerek előállításában.
Dr. Szűcs Viktória/NAK - forrás: European Freeze Dry