A 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. melléklete különleges higiéniai szabályokat állapít meg a különböző állati eredetű élelmiszerekre vonatkozóan. A fogyasztók egészségének és biztonságának védelme érdekében ezeket a szabályokat naprakészen kell tartani, figyelembe véve a végrehajtás során szerzett tapasztalatokat, a technológiai fejlődést, azok gyakorlati következményeit és a fogyasztási minták változásait.
A javasolt módosító rendelet célja, hogy felülvizsgálja és rugalmasabbá tegye a vonatkozó szabályokat a húsra vonatkozó higiéniai követelményeknél, fenntartva ugyanakkor az élelmiszer-biztonság magas szintjét. A javaslat hátterében az a szándék áll, hogy világosabbá tegye a szabályokat, választ adjon az újonnan felmerült fogyasztói igényekre és megoldást találjon néhány olyan problémára, melyek gyakorlati kezelését a jelen szabályozási keret nem segíti elő kellőképpen.
A rendelettervezet – az állatjólét javítása, az élelmiszer-pazarlás megelőzése és az élelmiszer-biztonság előmozdítása céljából – olyan módosításokat tartalmaz, amelyek összhangban vannak az Európai Bizottság Farm to Fork stratégiájában meghatározott célkitűzésekkel. A tervezet ezeknek megfelelően – a teljesség igénye nélkül – a következő módosításokat is javasolja:
- a szarvasmarha- és lófélék állatjóléti okokból történő levágása, valamint a kezelőt érintő kockázatok elkerülése (pl. szabadtartású állatok esetében), szigorú higiéniai és hatósági ellenőrzések mellett;
- a hatósági állatorvos sürgősségi vágás esetén betöltött szerepének összehangolása a (EU) 2019/624 felhatalmazáson alapuló rendelet új követelményeivel;
- különleges higiéniai feltételek bevezetése a vadbegyűjtő helyeken;
- a hús kiskereskedelmi szintű befagyasztásának engedélyezése;
- a tenyésztett vadak, csigák és békalábak higiéniai követelményeinek kiterjesztése az emberi fogyasztásra forgalomba hozott új fajokra/családokra;
- a zsír és az állati zsír tárolási feltételeinek hozzáigazítása az olyan új technológiákhoz, mint a vákuumcsomagolás.
Az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai követelményeiről szóló 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének módosításáról szóló bizottsági rendelettervezetet 2020. október 30-ig lehet véleményezni. A konzultáció részletei és a rendelettervezet az Európai Bizottság weboldalán érhetőek el.
(NAK/Polczer Katalin)