Élelmiszer-feldolgozás

Megjelent a jogiaktus-tervezet, mely arról szól, miként kell majd visszagyűjteni az egyszer használatos műanyag palackokat. 

Az (EU) 2019/904 irányelv célokat tűz ki az említett irányelv mellékletének F. részében felsorolt, egyszer használatos műanyag italos palackok újrahasznosítására szolgáló szelektív gyűjtésére („egyszer használatos hulladék palackok”). Az (EU) 2019/904 irányelv 9. cikkének (1) bekezdése értelmében 2025-re kitűzött visszagyűjtési cél a forgalomba hozott összes ilyen egyszer használatos palack súlyának 77% -a, 2029-re pedig 90%. A Bizottságnak meg kell határoznia e szelektív gyűjtési célok kiszámításának és ellenőrzésének módszertanát, valamint azt a formátumot, amelyben a tagállamoknak be kell jelenteniük az évente külön gyűjtött egyszeri felhasználású üveg hulladékokra vonatkozó adatokat. 

A számítási metódust illetően a tervezet leírja, hogy az egyszer használatos hulladék palackok 

  • tömegének tartalmaznia kell a kupakok és fedelek súlyát. 
  • súlya nem tartalmazhatja a maradék ital tömegét. 
  • súlya csak akkor tartalmazhatja a címkék és ragasztók súlyát, ha az a forgalomba hozott egyszer használatos palackok súlyába is beletartozik. 

Továbbá pontosítja azt is, hogy mely esetekben lehet az egyszer használatos hulladék palackokat külön gyűjtöttnek kell tekinteni. 

  1. június 17-ig lehet véleményezni a végrehajtási határozatot, melynek tervezete már elérhető a Bizottság honlapján.

 

(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése