2021. augusztus 24-én jelent meg az erről szóló rendelet.
A termékleírás szerint a „nagykunsági birspálinka” előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének a Tisza vonalától keletre lévő meghatározott településeinek közigazgatási határain belülről származó birs felhasználásával, az adott területen belül elhelyezkedő főzdékben történhet.
Illatában a tiszta, kifejezett és selymes tónusok mellett gazdag lekvárosságot is kell mutatnia, diszkrét citrusossággal, parfümösséggel a háttérben. Ízében a birsre, birs lekvárra emlékeztető jegyek mellett meg kell jelenjen kis cseresség, parfümösség. A fő alkotó fajtának (legalább 50%-ban) a Mezőtúri birsnek kell lennie.
A vonatkozó EU rendelet megtalálható az Európai Unió Hivatalos lapján, a termékleírás az Agrárminisztérium honlapján található meg.
Kép forrása: http://gi.gov.hu/nagykunsagi-birspalinka/
(NAK/Pető Krisztina)