Élelmiszer-feldolgozás

2022-ben a globális marhahúsimport háromszor nagyobb ütemben emelkedhet, mint a globális marhahústermelés, ami rávilágít a hús iránti növekvő keresletre a nagy ázsiai piacokon, például Kínában.

Az USDA szerint a globális marhahústermelés éves szinten 1%-kal nőhet, elérve az 58 millió tonnát, míg a globális marhahúsimport éves szinten 2,7%-kal növekszik, így mintegy 10 millió tonnára emelkedhet. A globális marhahústermelésben bekövetkező változást eredményező másik tényező a Kínában kitört ASP-járvány hatása. A járvány 2018 közepén tört ki, és több millió sertés levágásához vezetett, ami korlátozott sertéstermelést generált az országban. Ez a tömeges levágás a sertéshús és más fehérjeforrások, például a marhahús iránti kereslet növekedéséhez vezetett, hogy kielégítsék Kína helyi húsfogyasztását.

A globális marhahús iránti kereslet 2017-ben, az ASP-válság előtt elérte a 7,6 millió tonnát, és az előrejelzések szerint idén 10,1 millió tonna lesz. Ezzel szemben a marhahústermelés sokkal lassabban nőtt, ugyanebben az időszakban szűk 500 ezer tonnával emelkedett. Ez a keresletnövekedés Kínának tulajdonítható, amely 2017-ben a globális marhahús-kereslet 12%-át tette ki, viszont 2022-re várhatóan már a 32%-át fogja kitenni.

Kína sertésállományának mintegy 30%-át két év alatt (2018-2020) levágták az ASP-járvány miatt, ami 2020-ra mintegy 18 millió tonna termelési hiányt eredményezett. A járvány kitörése előtt Kína mintegy 54 millió tonna sertéshúst termelt, amelynek nagy részét helyben fogyasztották el, és mintegy 1,5 millió tonnát exportáltak. A kínai belföldi termelés azonban 2020-ra mintegy 36 millió tonnára esett vissza, ami azt eredményezte, hogy az ország más fehérjealternatívákat, például marhahúst importált.

A FAO szerint a kínai marhahúsfogyasztás 2030-ra elérheti az évi egy főre jutó 10 kilogrammot, ami a jelenlegi 7 kilogrammos egy főre jutó fogyasztásról emelkedik. Ennek eredményeként a kínai import tovább fog nőni, hogy kielégítse az ország növekvő fogyasztását, mivel a termelés nem képes lépést tartani a növekvő kereslettel, valamint árban és minőségben nem tud versenyezni az importált marhahússal. 2022-ben Kína 3,25 millió tonna marhahúst vásárolhat, ami 10%-os növekedést jelent éves szinten, és több mint kétszerese a 2018-ban importált mennyiségnek (1,4 millió tonna).

A globális marhahústermelés az előrejelzések szerint idén helyreáll, a két vezető globális marhahúsexportőr, Ausztrália és Brazília vezetésével. Az USDA szerint két év stagnálás után a globális marhahústermelés 2022-ben 600 ezer tonnával fog növekedni. Az ausztrál marhahústermelés 200 ezer tonnával 2,1 millió tonnára emelkedhet, a brazil marhahústermelés pedig 400 ezer tonnával nőhet a Kínával folytatott kereskedelmi kapcsolatok normalizálódásának köszönhetően. E növekedés ellenére a marhahús iránti kereslet továbbra is magas, és a marhahús árai továbbra is magasak maradhatnak.

Forrás: Tridge Analysis

NAK/ Fodor Zoltán

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám